Al jarenlang vormt het eerste damesteam van RFC een hecht team. Tot vorig seizoen speelde het elftal in de kleuren van VV Good Luck en ook in het groenzwarte shirt van fusieclub RFC genieten de fanatieke meiden net zo veel van de gezellige zaterdagmiddagen.

Ruim een uur voordat de RFC-dames zich dienen te verzamelen op het eigen sportpark voor het uitduel tegen Groot-Ammers, zitten trainer Niels van Hamont en speelster Maxime van Dongen al fris en fruitig in trainingspak te wachten. Aan hun gezichten kun je aflezen dat het tweetal uitkijkt naar deze nieuwe voetbalzaterdag en al snel wordt duidelijk dat deze opvatting juist is. “Het is elke week weer genieten bij ons”, zo blikt Van Dongen in de vroege ochtend vooruit op de aankomende middag. Haar trainer knikt instemmend. “Voor en na de wedstrijd is het altijd reuze gezellig, maar tijdens de negentig minuten gaat de knop wel even om en focussen we ons op de wedstrijd. Alhoewel: ook in het veld lachen we heel wat af, de verhoudingen in het team zijn erg goed”, zo legt de centrale verdedigster uit. “Soms treffen we vrouwenteams die elkaar soms letterlijk in de haren vliegen, maar bij ons is dit ondenkbaar.”

Het damesteam van RFC, dat uitkomt in de vierde klasse, is namelijk een heel hecht elftal. De selectie bestaat uit een enorme vriendinnengroep, die ook buiten de poorten van het voetbalterrein regelmatig samenkomt. De leeftijden van speelsters variëren van 18 tot 24 jaar oud, een feitje dat de onderlinge band versterkt. “Sommige tegenstanders van ons staan met hun moeders in het veld. Nou dat vinden wij maar vreemd”, lacht Van Dongen. “Wij gaan vaak gezellig met zijn allen op stap en maken dan de grootste lol, ons teamgevoel is super en we laten elkaar in het veld en ook daarbuiten niet vallen.”

Dat is een van de belangrijkste redenen waarom Niels van Hamont zo graag trainer is van het team. Nadat een hernia een einde maakte aan zijn voetbalcarrière, was het de bedoeling dat de voormalige keeper tijdelijk een meisjesteam zou trainen. Het liep anders: inmiddels werkt Van Hamont met sommige speelsters al bijna tien jaar samen. Met Good Luck bouwde hij in de loop der jaren een hecht team op en nadat die club fuseerde met Veerse Boys, speelt hij met zijn dames sinds dit seizoen in het groen-zwart van de nieuwe vereniging. “Ik vind het erg leuk om dit team te trainen”, legt Van Hamont uit. “De speelsters zijn enorm gemotiveerd en geven me ook veel waardering. De trainingsopkomst is erg hoog en de speelsters zijn liergierig. Dat maakt het werken met deze dames zo’n goede ervaring.”

De trainer van het elftal beschikt naast voetbalverstand ook over de nodige planningscapaciteiten. Dat moet ook wel, wetende dat het team maar liefst 21 speelsters telt. RFC heeft maar één seniorendamesteam en daarom speelt iedereen logischerwijs in dat elftal. “Ik weet nu ongeveer al wie over een paar weken wel en niet aanwezig is bij onze duels”, legt Van Hamont uit. “Met Excelbestanden en werkroosters van sommige speelsters voor mijn neus stel ik de selectie samen voor de zaterdagen.” Vorig seizoen liet het team soms eerlijk om de beurt speelsters thuis als de keuze uit dames té ruim was voor de oefenmeester maar dit luxeprobleem heeft hij dit jaar niet. “Sommigen werken in de zorg en zijn in het weekend vaak afwezig, anderen hebben weer andere verhinderingen zoals vakanties. Dat komt eerlijk gezegd best goed uit, want het is niet leuk om iemand een ‘vrij’ weekend te geven”, geeft hij toe.

Sinds de oprichting van RFC is er voor het damesteam van Van Hamont niet veel veranderd. “De groep is bij elkaar gebleven, dat is erg fijn”, zegt Van Dongen. “Veerse Boys had namelijk geen damesteam, dus we hoefden geen teams samen te voegen. We spelen nu in andere tenues, maar daar is alles mee gezegd.” De verdedigster denkt dat het goed is dat beide clubs zijn samengesmolten tot één vereniging. “Het vergt wat tijd om aan elkaar te wennen, maar op lange termijn profiteert iedereen van deze stap”, denkt ze. “Het fusieproces is in ontwikkeling, de accommodatie is top en de organisatie staat hier op poten.” De sfeer in de kantine is volgens Van Dongen ook prima. RFC Dames 1 levert een belangrijke bijdrage aan de gemoedelijkheid in het clubgebouw, want het team is niet te beroerd om af en toe een feestje te organiseren. “Als seizoenafsluiting houden we een heuse pyjamaparty in de kantine, dat wordt vast erg gezellig”, lacht Van Dongen.