MICKY VAN DE VEN VERRAST ZICHZELF BIJ FC VOLENDAM

Zijn voorbereiding met Jong FC Volendam verliep uitstekend. Mickey van de Ven durfde het doel te stellen dat hij na de winterstop een plekje in de wedstrijdselectie van het eerste elftal zou bemachtigen. Inmiddels heeft de achttienjarige centrale verdediger daar een vaste basisplaats veroverd en braken de oranjehemden zijn contract open tot medio 2023. “Het gaat allemaal veel sneller dan ik had verwacht.”

VOLENDAM – Op 28 september trok Van de Ven in de slotminuten van de thuiswedstrijd tegen SV Spakenburg mee naar voren. “Ik fungeer al jarenlang als stormram wanneer er in de laatste minuten iets geforceerd moest worden. Tegen AFC schoot ik twee weken eerder nog op de paal. Nu was het raak!” Hij zette zijn hoofd tegen een corner van Ibrahim El Kadiri en bracht Jong FC Volendam in eigen stadion op gelijke hoogte: 1-1. Het vijfde punt in wedstrijd zes in de Tweede Divisie was binnen. Achteraf de laatste wedstrijd van Van de Ven in het team van trainers Berry Smit en Johan Plat. “Daar dacht ik toen geen seconde over na.”

Kijkende naar zijn leeftijd hoort het talent uit Wormer thuis in de Onder 19. “Eind april tijdens het eindgesprek vernam ik dat ik bij FC Volendam mocht blijven. Drie weken later werd ik opnieuw gebeld. Ik mocht na de zomer bij de training van Jong FC Volendam aansluiten en hoopte daar te gaan spelen. Vanaf de eerste wedstrijd kreeg ik een basisplaats. Trainer Wim Jonk haalde me snel daarna naar de training van het eerste elftal. Hij vond dat ik meer prikkels nodig had en stappen moest maken. Ik hoopte na de winterstop een keer een plekje in de wedstrijdselectie te verkrijgen, maar alles gaat sneller.”

DEBUUT
Op 4 oktober debuteerde hij in de Eerste Divisie op bezoek bij Jong PSV. “In de rust riep de trainer dat ik warm moest lopen. Ik voelde direct spanning. Toen ik daadwerkelijk het veld betrad, was ik nerveus, maar bij mijn eerste balcontact verdween alles. Er viel een druk van mijn schouders. Op het veld sluit ik me volledig af van de buitenwereld. Focus ik me volledig. Pas na het laatste uitsignaal komt het besef wat er allemaal is gebeurd. Dan loop ik naar mijn ouders, vriendin van mijn vader, oma van moeders kant, zus, zwager en beste vriend. Zij zijn er altijd.”

Zijn promotie beschrijft hij als ‘lastig’. “Met name in de eerste twee wedstrijden Go Ahead Eagles-uit en Jong AZ-thuis moest ik fysiek ink bijbenen. De Eerste Divisie is een niveau hoger, zwaarder. Nu ben ik daaraan gewend en mijn conditie heb ik automatisch opgebouwd.” De prestaties van het eerste elftal zijn sinds de basisplek van Van de Ven omgebogen in een positieve serie. “Het draait goed. Of dat aan mij ligt, haha? Ik kom pas net kijken. Als we zo doorgaan, lonkt een periodetitel. Uiteindelijk wil ik met FC Volendam promoveren. Spelen in de Eredivisie lijkt me helemaal top.”

De clubleiding reageerde alert op de progressie van de linkspoot. In de zomer tekende hij een driejarig contract, dat begin november met een extra jaar werd verlengd. “Dat zag ik ook niet aankomen. Er spreekt veel vertrouwen uit. Ik heb mijn vader, mijn moeder en de vriendin van mijn vader, die advocaat is, meegenomen naar de gesprekken. De noodzaak van het inschakelen van een zaakwaarnemer zie ik niet. We kwamen er snel uit. Dat voelt goed.”

LINKSBUITEN
In 2013 kwam Mickey van de Ven over van WSV’30, de huidige Zondag Vierde Klasser uit zijn woonplaats Wormer. “Ik ontving een uitnodiging voor enkele proeftrainingen. De eerste sessie bestond uit een aantal partijvormen. Diezelfde avond ging de telefoon. Of we de volgende ochtend wilden komen praten. FC Volendam had genoeg gezien. Ik mocht blijven.” Op dat moment speelde hij als linksbuiten. “Bij FC Volendam stond ik in mijn eerste seizoen ook geregeld centrumspits. In de C2 ben ik naar de trainer gelopen en vroeg of ik het als verdediger mocht proberen. Ik dacht daar beter uit de voeten te kunnen. De eerste wedstrijd testte hij me als linksback. Ik speelde een sterke pot. Ik ben niet meer weggeweest uit die laatste linie.”

Hij combineert het voetbal met de studie Sport & Bewegen. “Twee jaar geleden rondde ik niveau 3 af. Nu doe ik niveau 4 in een jaar. De lessen vinden op maandagmiddag en woensdagochtend plaats in het stadion. Toen ik bij Jong FC Volendam trainde, geen probleem. Nu kan ik alleen op woensdag een uurtje aanschuiven. Het is te handelen. De docent neemt me op momenten apart om uitleg te geven. Anders verneem ik de gemiste stof vaak via klasgenoten. Taye Lee speelt in Jong, Dion Vlak en Ludnardo Schoop in Onder 19. Ook zitten er nog zes handballers in dezelfde klas. Eind mei hoop ik mijn diploma te hebben. Volgend seizoen? Dan wil ik me volledig op het voetbal richten.”

De prestaties van Jong FC Volendam blijft hij volgen. “Pas na zeventien wedstrijden in het eerste elftal mag ik daar niet meer meespelen. Het is natuurlijk een jonge ploeg. De stroeve start is daarmee verklaarbaar. Tot de winterstop is het zoeken tegen pittige tegenstanders met veel oud-profs. In de tweede seizoenshelft weten ze wat er wordt verlangd, rolt het balletje sneller bij ze en worden de juiste keuzes gemaakt. Jong FC Volendam ontloopt aan het einde van het seizoen de Play-Off-plaatsen.”

Hoe de toekomst van Mickey van de Ven gaat verlopen? Hij kan er weinig over kwijt. Analist Kees Kwakman noemde hem afgelopen maand bij FOX Sports ‘een pareltje’. “Dat is nu thuis ook overgenomen, haha. Een mooi compliment van Kees. Ik hoop in de toekomst natuurlijk voor een mooie club te voetballen. We zullen zien. Eerst wil ik bij FC Volendam alles geven.” (SB)

Voor de hele krant van de tweededivisiekrant. Klik hier
Meer informatie over FC Volendam? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over de tweededivisiekrant.
Klik hier voor een ander artikel over FC Volendam.