Josef-Balaydin-BDGC

Zijn debuutjaar bij DBGC viel door corona in het water, maar dat heeft Josef Balaydin niet minder ambitieus gemaakt. De 25-jarige Rotterdamse middenvelder wil zich op sportpark De Koepel manifesteren. “Ik voeg voetbal en gif toe”, weet hij.

Balaydin, die in het dagelijkse leven sportmakelaar is in Rotterdam-Noord (‘ik probeer de sportparticipatie onder de jeugd te laten toenemen’), behoort bij DBGC tot de ‘Maasstedelijke enclave’. Met andere basisspelers Bas Mackloet en Wouter Romp rijdt hij drie keer per vanuit zijn woonplaats naar Oude Tonge. Een ritje van 35 minuten die volgens Balaydin zo voorbij is. “We carpoolen en onderweg hebben we elkaar genoeg te vertellen. Voor je het weet sta je bij DBGC naast het veld.”

bazen

Voor Balaydin was de overgang naar DBGC een sprong in het diepe. Hij was na het seizoen 2019/2020 toe aan een nieuwe uitdaging na twee jaar Groote Lindt. “Ik speelde bij Groote Lindt in de derde klasse en wilde hogerop. Dan ga je om je heen kijken. DBGC was niet de eerste club die bij mij opkwam, maar ik kende Sonny Noordermeer die al jaren bij DBGC speelt. Waarom kom je niet bij ons, vroeg hij op een gegeven moment. Ik heb een gesprek gehad met een speler en trainer Jordy Smit. Dat voelde zó goed dat ik snel ja heb gezegd. Het is een totaal andere omgeving dan ik gewend was. Ik dacht dat het wel goed was om uit mijn eigen comfortzone te gaan. Dat heb ik goed ingeschat. Ik heb het vanaf het begin prima naar mijn zin.”

Dat heeft ook te maken dat Balaydin het gevoel heeft met zijn specifieke voetbalkwaliteiten iets te kunnen toevoegen aan het spel van DBGC. “Ik ben technisch sterk, heb veel voetballend vermogen en zorg voor diepgang in het spel”, zegt hij zonder bescheiden te zijn. “In deze spelersgroep zitten niet heel veel spelers die voor diepgang zorgen, dus ik kan mij goed voorstellen dat de trainer mij er graag bij wilde hebben.”

“Ik kan op acht en op tien spelen. Bij Groote Lindt speelde ik op tien en scoorde daar ook regelmatig. We hadden daar een echte spits die als aanspeelpunt fungeerde en ik kon daar omheen spelen. Bij DBGC vullen we dat nu iets anders in. Tim Mackloet, die in de spits staat, is eigenlijk een ‘tien’, daardoor is het voor mij ook iets anders spelen. In de voorbereiding speelde ik vooral op acht. Voor het middenveld hebben we vier spelers voor drie plaatsen. De trainer kan, al naar gelang de situatie en de tegenstander, kiezen voor een verdedigende of aanvallende variant. Het is aan mij om te zorgen dat ik elke week in de basis start.”

Smit weet wat hij met Bayadin in huis heeft: een speler die zich de kaas niet van het brood laat eten. “Ik heb veel gif in mijn spel. Ik doe het uiterste om te winnen. Daarin ben ik net iets anders dan de meeste spelers. Die mogen best eens wat meer van zich afbijten in het veld. Ja, ik vind ze soms een beetje te lief.”

Meer artikelen over DBGC, klik hier.

Meer informatie over DBGC, klik hier.