zakaria-eddahchouri-go-ahead-eagles

Zakaria Eddahchouri (20) is in zijn woonplaats Papendrecht begonnen met voetballen bij VV Papendrecht. De Nederlands-Marokkaanse aanvaller gooide al snel hoge ogen en maakte een transfer naar de opleiding van Feyenoord. Na twee jaar in de jeugd van Feyenoord moest hij helaas vertrekken. Hij verkaste naar Spartaan’20 uit Rotterdam. Hier blies hij zijn carrière een nieuw leven in. Na een stageperiode bij FC Twente kwam Go Ahead Eagles bij Eddahchouri terecht. Hij mocht hier op stage komen en dat verliep erg goed. Hij sloot aan in de jeugd en is nu actief voor het eerste elftal.


Zakaria begon pas op negenjarige leeftijd met voetballen bij VV Papendrecht. Ondanks dat hij hier maar drie jaar heeft gevoetbald zal ook deze tijd hem bij blijven.
“Hier is het allemaal begonnen en heb ik voor het eerste kennisgemaakt met de bal. Elke zaterdag heel vroeg in de ochtend naar de voetbal was op dat moment het mooiste wat er was haha. Na de wedstrijd met wat teamgenoten een AA’tje drinken in de kantine. Als ik kijk naar het plezier in het voetbal heeft Papendrecht daarin veel voor me betekend.”

Na drie jaar in de jeugd bij VV Papendrecht werd Zakaria gescout door Feyenoord.
“Het ging allemaal super snel. Ik was drie jaar amateur en ineens een Feyenoorder. Na twee mooie jaren in de jeugd bij Feyenoord kreeg ik te horen dat ik toch niet goed genoeg was. Op zo’n leeftijd is dat zeker een klap. Ik had de smaak te pakken en trainde lekker met de jongens. Als je dan te horen krijgt dat het hem niet wordt denk je op zo’n leeftijd; Ik word geen profvoetballer meer. Tuurlijk heeft het me destijds geraakt, maar daar kijk ik nu anders op terug. Ik besloot na Feyenoord de overstap te maken naar Spartaan’20. Een stap terug doen betekent niet dat het slecht is. Met een stap terug kun je twee stappen vooruit maken en dat was zeker de insteek op dat moment!”

Eddahchouri wilde zich weer opnieuw gaan bewijzen bij zijn nieuwe club Spartaan’20.
“Ik wilde mezelf weer laten zien op de amateurvelden met het idee dat er misschien wel weer een nieuwe uitdaging op mijn pad kwam. Ik ben er altijd in blijven geloven. Het kan gebeuren dat je het niet haalt bij een BVO, maar als je hard blijft werken, nederig blijft en er het maximale uithaalt is alles mogelijk. Tuurlijk is een goede opleiding belangrijk, maar je moet zelf de juiste discipline hebben. Spartaan’20 wilde mij graag hebben en ik wilde daar graag naartoe, omdat zij op hoog niveau speelde. Het kwam van beide kanten goed overeen. Ze waren opzoek naar een spits en speelde destijds in de tweede en eerste divisie. Het kwam dus super goed uit.”

Tijdens zijn periode bij Spartaan’20 sprong Zakaria er met zijn talent wederom bovenuit. Hij mocht bij FC Twente op stage. Via deze weg is hij uiteindelijk bij een nieuwe club terecht gekomen, al was het niet FC Twente waar hij naartoe ging.
“Ik had bij FC Twente een stageperiode. Ik heb hier een paar keer mogen trainen, maar kreeg uiteindelijk te horen dat ik niet werd aangenomen. Even later werd ik via de mail benaderd door Go Ahead Eagles. Zij lieten mij weten dat ik bij hen ook op stage mocht komen. Na twee trainingen en een wedstrijd kreeg ik te horen dat ze tevreden waren en zodoende mocht ik aansluiten in de jeugd van Go Ahead Eagles.”

Eddahchouri kwam in de laatste twee jaar van de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles terecht. Op dat moment woonde hij nog bij zijn ouders in Papendrecht. Het reizen naar de voetbal koste veel tijd.
“De jaren in de jeugdopleiding moest ik iedere dag reizen naar Deventer. Ik ging om half één de deur uit en kwam rond half tien weer thuis. Van deur tot deur was ik drieënhalf uur onderweg. Ik heb dit twee jaar lang gedaan.”

“Dat was best pittig kan ik zeggen. Ik sloot vervolgens aan bij het eerste elftal en vanaf dat moment ben ik op mezelf gaan wonen in Deventer. Ik heb een hele leuke studio dat voor mij perfect is ingericht, niet te klein en niet te groot. In het begin was het wennen en miste ik het gezelschap enorm. Op een gegeven moment wordt je een stuk zelfstandiger en wen je er aan. Ik ben hierdoor ook een stuk volwassener geworden.”

Op 3 mei 2019 debuteerde Zakaria voor het eerste van Go Ahead Eagles in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch. Voor hem is dit één van de hoogtepunten tot nu toe.
“Dit was echt een heel mooi moment. Je hele jeugd werk je hier naar toe. Dat je uiteindelijk mag invallen is een prachtige beloning voor het harde werken. Tot nu toe is mijn debuut zeker het hoogtepunt in mijn carrière. In de zomer na mijn debuut mocht ik mijn eerste profcontract ondertekenen. Ook dit moment zal ik niet snel vergeten!”

Eddahchouri is altijd erg gemotiveerd. Nu hij zijn debuut heeft gemaakt, is het alweer tijd voor zijn volgende doelen. Ook stopt hij zeker niet met dromen en wilt hij er alles uit halen.
“Het is mijn doel om een basiskracht te worden bij Go Ahead Eagles. Ik wil er iedere training het maximale uithalen, zodat ik met een voldaan gevoel van het veld af stap. Ik ben me nu helemaal aan het focussen op de nummer tien positie. Ik wil me op deze positie zo goed mogelijk ontwikkelen.”

De dromen die Zakaria als kleine jongen had, zijn er nog steeds.
“Ik wil doorbreken in de eredivisie, Champions League spelen en uiteindelijk uitkomen voor een topclub uit Spanje. Ik vind dat echt een prachtige competitie. Verder is het ook een droom om international te worden. Zelf ben ik van Nederlands-Marokkaanse afkomst. Ik ben zeker nog niet op het punt dat ik hieruit moet kiezen, maar ik zal het beide echt prachtig vinden!”

Bron: Foto: Henny Meyerink

Klik hier voor meer informatie over Go Ahead Eagles.