youssef-el-akchaoui

Youssef El Akchaoui (39) is een geboren Alblasserdammer met een Marokkaanse achtergrond. Hij is afkomstig uit een gezin van zeven kinderen, vier meiden en drie jongens. Als voetballer is hij begonnen bij VV Alblasserdam. Hier is hij samen met zijn broertje gescout door Feyenoord. Hierna heeft hij een mooie carrière gehad met clubs in binnen- en buitenland. Op dit moment is hij werkzaam als zaakwaarnemer bij het bedrijf Universal Sports Group. Hiernaast heeft hij ook een eigen voetbalschool ( Voetbalschool Progressie ) opgericht waaraan hij veel plezier beleefd.

De voetbalcarrière van El Akchaoui is begonnen bij VV Alblasserdam, maar eigenlijk kun je beter zeggen op straat. Vaak voetbalde Youssef buiten met zijn broertje Driss en goede vriend Alexander de Jong. “Op een gegeven moment heeft onze goede vriend Alex het laatste zetje gegeven. Hij zei tegen mij en mijn broer dat we heel goed konden voetballen, maar op deze manier nooit ontdekt zullen worden. Hij vertelde ons dat we ons moesten inschrijven bij VV Alblasserdam, want hier zouden we wel de aandacht van mooie clubs kunnen trekken.”

Youssef besloot zich samen met zijn broer in te schrijven bij de plaatselijke voetbalvereniging. Hier kwam hij terecht bij zijn allereerste trainer, Bert Smit. “Dit is mijn eerste toptrainer geweest. Ik had een hele goede band met de trainer en dit heeft zeker een positieve bijdrage gehad. In het dagelijkse leven spreek ik hem nog steeds, wat ik zeker heel mooi vind.”

Al snel werden Youssef en zijn broertje gescout door Feyenoord. Zijn broertje Driss werd als eerste gebeld door John Metgod, scout van Feyenoord. Twee weken later kregen ze weer een belletje.
“John Metgod belde ons thuis op. Hij zei tegen mijn broer; ‘Volgens mij heb je nog een broer die ook goed kan voetballen, graag wil ik hem ook uitnodigen’. Hier is het hele avontuur voor ons begonnen.”

Youssef en Driss hadden beide geen idee hoe groot voetbal was en hoe erg het leefde.
“Toen ik jong was heb ik bijvoorbeeld niet eens een idool gehad. Toen Driss en ik bij Feyenoord speelden kregen we zelfs kaartjes voor de Champions League wedstrijden. We gingen nooit en gaven soms zelfs de kaartjes weg. We hadden geen besef hoe groot Feyenoord was.”
Samen hebben de broers El Akchaoui de jeugdopleiding van Feyenoord doorlopen. Dit was een mooie periode, waarin ze ook keihard hebben moeten werken.

“Naast het mooie voetbalavontuur heb ik natuurlijk ook hard moeten werken voor m’n centen. Ik heb heel veel verschillende bijbaantjes gehad, van een krantenwijk en pizzabezorger tot aan beeldhouwer en verkoper in een sportzaak. In de zomervakantie gingen mijn ouders naar onze familie in Marokko. Mijn broertje en ik bleven samen met een zus achter in Nederland, omdat wij al vroeg moesten trainen bij Feyenoord. Deze vakantie blijf je natuurlijk niet alleen maar thuis zitten en gingen we dus lekker geld naar binnen harken.”

Ook heeft El Akchaoui hard gewerkt voor zijn HAVO diploma. “In deze periode moest ik ook iedere dag op de fiets heen en weer naar school. Zodra we thuis kwamen stond het Feyenoord busje alweer klaar en gingen we direct naar de grote stad. Dat was eigenlijk mijn jeugd tot mijn negentiende.”

Op zijn negentiende kreeg Youssef een profcontract bij Feyenoord. Hij werd direct verhuurd aan Excelsior waar hij zijn debuut heeft gemaakt. Vanaf dit moment is zijn carrière echt van start gegaan.
Youssef noemt zichzelf een echte reiziger en heeft dan ook veel clubs gehad. “Vanuit Excelsior ben ik naar Union Berlin gegaan in de tweede Bundesliga. Na een jaartje in Duitsland ben ik terug gegaan naar Nederland. Hier ben ik bij ADO Den Haag gaan spelen. Na ADO ben ik naar NEC vertrokken waar ik een hele goeie periode heb gehad met Europees voetbal. Na NEC ben ik weer voor een jaartje naar Duitsland gegaan. Dit was op huurbasis naar FC Augsburg.”

Na FC Augsburg keerde El Akchaoui terug naar Nederland en tekende hij een driejarig contract bij SC Heerenveen. “Mijn huwelijk met Ron Jans, die op dat moment trainer was bij SC Heerenveen, was anders dan ik had gehoopt. Ik kwam vanuit FC Augsburg met een blessure terug naar Nederland. Ik had in Duitsland mijn kuitbeen gebroken op een van de laatste speeldagen. De afspraak die we toen hebben gemaakt met SC Heerenveen was dat mijn contract pas in zou gaan zodra ik weer een volledige training had meegedaan.”

De fysio van El Akchaoui gaf aan dat hij zeker rekening moest houden met een herstel van zes maanden. “Ik zeg altijd; waar een wil is, is een weg en kan niet, bestaat niet. Vanaf de dag dat ik ben geopereerd, tot aan de dag dat ik een volledige training meedeed was tweeënhalve maand. Ik heb echt als een professional geleefd en ging drie keer per week naar een goede fysio in Amsterdam.”

Helaas heeft Youssef El Akchaoui geen echte kans gehad bij SC Heerenveen. Op het moment dat hij terugkwam van zijn blessure stonden de eerste dertien á veertien namen al vast op papier.
“Ik heb veel momenten gehad dat ik dacht nu kan je me laten invallen en me laten staan, maar dat deed hij niet. Toen heb ik besloten mezelf drie keer te laten verhuren.” In de winter van zijn eerste jaar is Youssef verhuurd aan VVV-Venlo. Het tweede jaar is hij actief geweest voor NAC Breda en het derde jaar voor Excelsior. “Zo was mijn cirkeltje rond. Ik ben begonnen bij Excelsior en geëindigd bij Excelsior. Ik ben vier keer opgeroepen voor het Marokkaanse elftal en heb twee keer mee mogen doen. Ik heb Europese wedstrijden gespeeld in mijn tijd bij NEC. Dus ik ben zeer tevreden over mijn carrièreverloop!”

De tijd van El Akchaoui in Duitsland was voor hem een mooie ervaring. Hij is hier actief geweest voor Union Berlin en FC Augsburg. Beide clubs hebben een goede en speciale indruk gemaakt op El Akchaoui. “Een speler waarmee ik heb gespeeld bij Excelsior vertelde mij dat zijn zaakwaarnemer bij hem had aangegeven dat er een club uit Berlijn was die naar mij vroeg. Ik ben er één keer langs geweest om te kijken hoe het was. Na terugkomst in Nederland heb ik één koffer gepakt en ben ik weer in het vliegtuig gestapt. Ik heb er toen zo’n vijftien maanden gezeten en mezelf goed kunnen ontwikkelen als persoon en voetballer.”

Ook zijn transfer naar FC Augsburg was een mooie stap. Toen hij bij NEC speelde belde de trainer Jos Luhukay van FC Augsburg hem op. “Ik zat in Spanje met NEC en heb toen drie kwartier met hem aan de telefoon gezeten. Hij probeerde me echt te overtuigen om te komen, waar ik nu nog steeds kippenvel van krijg. Hij zei letterlijk tegen mij; ‘Yous als je nu ja zegt, kom ik vanuit Augsburg naar Spanje, duw ik je in m’n kofferbak en neem ik je mee terug.’ Toen heb ik ja gezegd en een hele mooie tijd gehad.” Het vertrouwen van de trainer is volgens El Akchaoui dan ook heel belangrijk. Een trainer kan je maken of breken.

De beste tijd van Youssef El Akchaoui was bij uitstek de periode bij NEC. “Tijdens de winterstop waren we nog een degradatiekandidaat en aan het einde van de competitie stonden we met dezelfde jongens ineens op de zevende plek. Hierna zijn we ook Europa in gegaan en hebben we zelfs de groepsfase overleefd.” In de wedstrijd tegen Vitesse heeft El Akchaoui zichzelf onsterfelijk gemaakt in Nijmegen. Tijdens de Gelderse derby wist hij diep in de blessuretijd de winnende goal te maken.

“Ik weet het nog heel goed. We zaten met het hele team in de kleedkamer en het ging erover wie de penalty zal nemen mochten we die krijgen. Onze assistent trainer Ron de Groot vroeg aan twee spelers of zij een penalty wilde nemen. Beide gaven ze aan dat liever niet te willen in deze wedstrijd. Daarna keek Ron me aan en vroeg hij; ‘Yous, pak jij de penalty dan op?’ Ik zei trainer, kijk is naar me, tuurlijk ga ik dat doen. En ja hoor, 0-0 in de 93e minuut en een uitverkocht stadion, penalty! Ik keek naar de bank waar de trainers zaten. Ron de Groot keek me aan met een gezicht van, ja Yous jij moet hem nemen. Gelukkig scoorde ik hem en was ik de held van Nijmegen. Prachtig haha.”

Na zijn profcarrière is El Akchaoui aan het werk gegaan als voetbalmakelaar. Hij doet dit samen met oud-prof Ali El Khattabi. Sinds vorig jaar juli werken ze samen met het makelaarsbedrijf Universal Sports Group. “Dit is een erg groot bedrijf met een mooi netwerk. Met grote spelers als Luka Modric, Nemanja Matic en Sam Larsson. ”

Ook heeft hij op de zondagochtend een voetbalschool bij CVV Zwervers Capelle.
“Dit is puur maatschappelijk, omdat ik het gewoon super leuk vind. Naast mijzelf zijn er nog twee andere trainers actief. We trainen dan ongeveer 30 kinderen. Hier haal ik veel plezier uit.”

Foto: Broer van den Boom

Voor een ander artikel over El Akchaoui, klik hier.

Klik hier voor meer informatie over voetbalschool Progressie.