Voor zijn zestiende verjaardag had Nick Braber al bij twee voetbalclubs op Goeree-Overflakkee in het eerste gespeeld. Inmiddels is hij alweer twee jaar basisspeler van voetbalvereniging SNS en daar gaat hij voorlopig niet weg.

banner_koningsport_small_VJ

Nick Braber begon als 6-jarige met voetballen bij SNS. Hij doorliep alle jeugdelftallen, tot de JO15-1. Dat team werd vanwege een tekort aan spelers samengevoegd met de leeftijdsgenoten van Den Bommel en FIOS. Voor Braber reden om verder te kijken. “Ik was de enige van SNS die naar dat team ging, heb de voorbereiding meegedaan, maar koos toch voor een overstap naar Flakkee. Daar voetbalden wat vrienden van me, terwijl ik in dat fusieteam niemand kende.” Braber kwam niet alleen in de JO15-1 terecht, maar haakte al snel aan bij de JO17-1 en debuteerde enige tijd later zelfs in het eerste van Flakkee. Op zijn vijftiende. “Ik had mijn lengte toen al mee, dat scheelde. Toch was het aanpassen. Ik ben het type dat gelijk alles goed wil doen, maar veel lukte niet. Het seniorenvoetbal is veel harder, ze zitten korter op je en je hebt niet de ruimte om te doen wat je wilt. Dat was in de jeugd wel zo.”

Volwassen
Braber keerde vlak na zijn debuut bij de senioren weer terug bij SNS. “Ik woonde nog altijd in Stad (aan ‘t Haringvliet, red.) en wilde graag terug naar mijn eigen club, om daar in het eerste te gaan spelen.” Hij werd basisspeler op het middenveld van Sportclub Nieuwe Stad en is dat nog steeds. “Mensen schatten mij vaak ouder. Dat komt door mijn lengte, maar ook door mijn manier van spelen denk ik”, zo vertelt de nu net 18-jarige Braber, die dus zijn derde seizoen in gaat als senior. “Ik ga nu naar het hbo, maar zag op mijn middelbare school ook het verschil met leeftijdsgenoten. Als we samen voetbalden, merkte ik dat ik beter stond, het spel goed las en gewoon volwassener speelde.”

Derde klasse
SNS begint aan een nieuw seizoen in de vierde klasse, waar het eigenlijk niet past volgens Braber. “Wij willen graag voetballen, maar onze tegenstanders lijken dat juist zo min mogelijk te doen. Die hanteren de lange bal en kleunen er dan zo hard mogelijk in. Wij passen beter in de derde klasse, maar dat moeten we dan ook laten zien aan de hand van onze prestaties. Vorig seizoen werden we negende, dat was niet goed genoeg.” Hij hoopt dit voetbaljaar op een plek bij de bovenste zes. “We hebben stuk voor stuk goede voetballers, daar ligt het niet aan. We hebben nu ook een nieuwe trainer, die voor een frisse wind zorgt met zijn ideeën.”

De controlerende middenvelder heeft het nog altijd ontzettend naar zijn zin bij SNS. “Het is gezellig, dichtbij huis, ik voetbal met leuke gasten en we worden gewaardeerd. Ik zit hier prima.”