Edward Knook en met hem vele voetballiefhebbers hadden er zo naar uitgekeken: de derby tussen Lekkerkerk en Dilettant. Uitgerekend zes dagen voor het Nederlek-onderonsje kwam de onheilsboodschap dat voetballen de komende coronaperiode zonder publiek plaatsvindt, keihard aan. Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek konden de wedstrijd live volgen dankzij RTV Krimpenerwaard, maar voor spelers en staf was het een regelrechte afknapper.

“Voor mij was het helemaal speciaal geweest, want ik woon in Krimpen aan de Lek”, reageert de trainer (48), die deze zomer bij Lekkerkerk aan de slag ging.

Onder Knook, die eerder trainer was van De Zwerver in Kinderdijk, werd het bed aardig opgeklopt. Wie Knook binnenhaalt als trainer weet dat hij een gedreven oefenmeester krijgt die er voor de volle honderd procent voor gaat. “Zo zit ik gewoon in elkaar. Ik stop er veel tijd en energie en hoop dat ook anderen dan doen.”

Hij begint op een moment bij Lekkerkerk dat te vergelijken is met de beginsituatie van zijn vorige club De Zwerver. In Kinderdijk stapte hij in toen het eerste elftal laag in de derde klasse stond. Bij zijn afscheid liet hij De Zwerver achter als tweedeklasser.

“Het zou mooi zijn als dat ook met Lekkerkerk lukt, maar mensen moeten niet denken dat ik een toverstafje heb”, zegt Knook, eigenaar van Knook Infra. “De spelersgroep zal moeten wennen aan een intensievere manier van trainen. Dat is geen diskwalificatie van de vorige trainers, maar Lekkerkerk is de afgelopen seizoenen wel twee keer als elfde geëindigd. Om dat patroon te doorbreken moest er rigoureus iets veranderen. De groep die er was en is, had meer ervaring nodig. Er werd van spelers verwacht dat ze de kar gingen trekken.”

Knook ging daarom bewust op zoek naar ervaring en dicht bij huis. “Ik had een lijstje van namen met spelers uit Lekkerkerk die elders of lager voetbalden”, zegt hij daarover. “Die ben ik allemaal gaan bellen. Ja, ook Ryan Koolwijk. Van hem wist ik dat hij het nog niet ging doen omdat hij nog verder wilde in het betaalde voetbal, maar ik vond dat ik hem moesten laten weten dat hij altijd welkom is op enig moment.”

Koolwijk tekende bij Almere City, maar Lekkerkerk kon zich wel versterken met Jeffrey Altheer (ex-Excelsior, ex-Willem II), Gertjan Rothman (ex-Excelsior, ex-Capelle), keeper Dillan Heijnen (Heinenoord), de clubloze Sammuel de Almeida Seip Cardoso, Faybian Herstein (Neptunus-Schiebroek) en Danny Hoogendoorn die in een lager elftal bij Lekkerkerk speelde. Het zijn spelers waarmee Knook de ontwikkeling van de totale selectie hoopt te versnellen. “Daarbij moeten we een goede balans blijven houden in de lichamelijke belasting van de ervaren spelers.”

Zonder toverstafje, maar met ervaring is Knook met Lekkerkerk aan de competitie begonnen. Een afdeling met clubs uit de Krimpenerwaard en de Alblasserwaard. “Het voetbal van de clubs uit die laatste regio is misschien wat minder, maar ze compenseren dat met een enorme strijdlust en inzet. Ze zijn nooit verslagen zolang het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Met veel eerbied noem ik deze afdeling dan ook een Duitse competitie.”

Klik hier voor meer artikelen over Lekkerkerk