danny-buijs-fcgroningen

Na vier fantastische seizoenen bij Kozakken Boys is Danny Buijs (37) nu alweer aan zijn tweede seizoen bezig bij FC Groningen. Dit is een mooie stap geweest, omdat hij hier ook als speler een mooi verleden heeft. Naast FC Groningen is Buijs voor meer clubs in binnen en buitenland succesvol geweest.


Toen Buijs ongeveer zes jaar was begon hij met voetballen bij V.V. Alblasserdam. Al snel maakte hij de overstap naar de jeugd van Feyenoord. Op zijn achttiende is hij verhuurd aan Excelsior waar hij zijn eerste stappen maakte in het betaalde voetbal. Na tweeënhalf jaar bij Excelsior te hebben gevoetbald is Buijs verkocht aan FC Groningen. Ook hier heeft Buijs tweeënhalf jaar gespeeld en werd hij uiteindelijk door zijn jeugdliefde Feyenoord terug gekocht. Na zijn periode bij Feyenoord is hij verkast naar ADO Den Haag. De Schotse club FC Kilmarnock volgde en hier is Buijs een jaar actief geweest. Bij zijn terugkeer naar Nederland is hij nog actief geweest als speler van Sparta Rotterdam en Kozakken Boys. De laatst genoemde club, is de club waar hij besloot te stoppen met voetballen en verder te groeien als trainer.

“In eerste instantie ben ik bij Kozakken Boys terecht gekomen om mijn conditie op peil te houden. Het was voor mij nog een droom om ooit in Amerika of Australië te voetballen. Echter waren er tegen de winterstop nog geen concrete of interessante clubs en besloot ik bij Kozakken Boys te blijven en me hiernaast te gaan richten op m’n trainerscarrière.”
Buijs was al in het bezit van een aantal diploma’s, maar nog niet allemaal. “Het idee was om nog twee of drie jaar voor Kozakken Boys te voetballen en tegelijkertijd al m’n diploma’s te halen, om vervolgens mogelijk trainer te worden. Toeval wilde dat de toenmalige trainer er voor koos om te vertrekken en zo kwam de trainerspositie vrij. Zelf wilde ik liever trainer worden in plaats van nog een jaar te voetballen. Ik heb toen contact opgezocht met Kees Spaan (TD Kozakken Boys) en hem gevraagd of ik mee kon worden genomen in de sollicitatieprocedure om de nieuwe trainer te worden.”. Uiteindelijk werd er voor Buijs gekozen en werd hij op eenendertigjarige leeftijd aangesteld als nieuwe trainer van Kozakken Boys.

Na vier ongekende jaren en een kampioenschap als trainer bij Kozakken Boys kwam voor Buijs het absolute hoogtepunt tot nu toe. “Dat ik na vier fantastische jaren de overstap kon maken naar de eredivisie is voor mij het hoogtepunt als trainer tot nu toe. Het was echt de kers op de taart na een hele mooie periode. Gezien mijn verleden bij de club was het natuurlijk extra mooi dat FC Groningen de club is waar ik nu nog steeds trainer ben.”.
Naast zijn mooie momenten als trainer heeft hij ook als speler zijn hoogtepunten gehad. “Als ik er echt eentje moet uitlichten is het toch wel het winnen van de KNVB beker met Feyenoord. Het was een ongekende ervaring om hierdoor op een volle Coolsingel te staan. Hiernaast heb ik ook in Schotland de beker gewonnen wat mooi was om mee te maken.”.

Als kleine jongen was het voor Buijs een droom om in de Kuip te voetballen voor zijn favoriete club.
Dat deze droom is uitgekomen is dan ook erg bijzonder. Toch had Buijs het anders willen zien als hij er nu op terugblikt. “Niet de stempel kunnen drukken bij Feyenoord die je eigenlijk zal willen, terwijl je weet dat het in je zit. Ik heb in die periode niet het maximale uit mezelf kunnen halen. Nu ik ouder ben en meer kennis heb, baal ik er wel van als ik er op terug kijk. Als voetballer moet je je kwaliteiten en tekortkomingen kennen. Op die leeftijd zag ik het niet in, maar dat is wel een kwaliteit die van een topsporter wordt gevraagd. Hoe gedisciplineerd ben je? Wat is je mentaliteit? Dat bepaalt wel hoe ver je komt in de topsport. Als ik kijk naar mijn periode als voetballer ben ik van mening dat ik mijn beste tijd had bij Excelsior, FC Groningen en ADO Den Haag. Als ik mezelf een cijfer moet geven komt dat hier wel op een 7 á 8, terwijl ik mezelf voor de tijd bij Feyenoord een matige 6 zal geven”.

Tijdens zijn carrière als trainer heeft Buijs gelukkig geen grote dieptepunten gekend. “Vorig jaar aan het begin van het seizoen stond ik met FC Groningen na tien wedstrijden onderaan. Op dat moment was het zeker even een dieptepunt. Gelukkig gaat de competitie over een heel jaar en hebben we uiteindelijk de play-offs gehaald. Of ik bang was voor mijn positie op dat moment? Ja zeker, ik denk dat iedere trainer dat wel heeft als het niet lekker loopt.”.
Buijs zit vol met ambities en dromen. Met zijn zevenendertig jaren jong is hij een hele jonge trainer en heeft hij nog een mooie periode voor zich. “Op dit moment zit ik uitstekend op mijn plek bij FC Groningen en hoop ik daar zeker nog de komende periode trainer te zijn. Als ik kijk naar Dick Advocaat heb ik nog aardig wat jaartjes te gaan als trainer. Het is zeker mijn droom om nog eens in Engeland en Duitsland te werken.”.
Naast deze twee prachtige competities heeft Buijs nog meer dromen. “Het lijkt me heel mooi om ook in andere continenten trainer te zijn. Amerika, Australië en Azië lijken me bijvoorbeeld ook heel gaaf.”.

Van een grote groep verschillende jongens één geheel maken is waar Buijs zijn voldoening uit haalt.
“Als trainer heb je te maken met een groep met heel veel verschillen. Deze verschillen zitten niet alleen in de kwaliteit, maar ook in de leeftijd, achtergrond, nationaliteit, opvoeding, geloof etc. . Om van zo’n groep een hecht team te maken vind ik het leukste dat er is.”.

Nu alle competities stil liggen door het coronavirus, zien de werkzaamheden er voor Buijs heel anders uit op dit moment. “We gaan af en toe bij spelers thuis langs om even een praatje met ze te maken en te kijken hoe het gaat. We hebben ook jongens die uit het buitenland komen en nu alleen in een appartement verblijven. Vooral voor deze jongens probeer je het sociale contact te onderhouden.”.
Één keer in de week heeft FC Groningen een testdag op de club, waarbij de spelers individueel naar de club komen. Hier worden ze getest op hoe ze er fysiek voor staan en is er toch even een contact moment. “Verder zijn we als staff en trainer bezig met dingen waar we normaal gesproken wat minder de tijd voor hebben. Zo zijn we op dit moment meer bezig met het bekijken van wedstrijden op de computer, bijvoorbeeld voor de scouting. Hiernaast pak ik wat randzaken rondom het team op en hebben we veel digitaal contact.”.

Naast een baan als trainer probeert Buijs zoveel mogelijk tijd met zijn gezin door te brengen. “In het trainerschap gaat heel veel tijd en energie zitten. Daarnaast probeer ik natuurlijk zoveel mogelijk tijd aan m’n gezin te besteden en zeker aan mijn kinderen. Zelf probeer ik zo’n twee á drie keer in de week te sporten en houd ik er van af en toe een boek te lezen. Hiernaast moet ik ook nog wat uren slapen, dus dan zijn de uren van de week al aardig om haha!”.

Voor meer informatie over FC Groningen klik hier.