In de rubriek ‘Hé Scheids’ gaan we in gesprek met de mensen die onze mooie sport mogelijk maken. De scheidsrechter zien wij voetballers altijd netjes in uniform, maar wie is nou de persoon in dat uniform. Daar gaan we de komende weken achter komen.

Jeroen Manschot (37) is scheidsrechter op het aller hoogste niveau van Nederland. Het seizoen 2020/2021 wordt alweer zijn vierde seizoen in de Eredivisie. Naast de Eredivisie gaat hij in Europees verband ook mee als 4e official. Wij spraken hem over zijn hoogte- en dieptepunten en ambities.

banner_koningsport_small_VJ

Jeroen begon als voetballer, maar dit veranderde eigenlijk rond zijn zestiende. ”Ik ben begonnen met voetballen bij SV Houten in de gelijknamige plaats Houten, waar ik ook woon. Dat heb ik gedaan totdat ik achttien was. Hierna ben ik me volledig gaan focussen op het fluiten. Ik begon met fluiten op zestienjarige leeftijd, meer uit een soort verplichting. Vanuit de selectie werd een vrijwilligers taak verplicht gesteld, en fluiten leek mij wel wat. En zo geschiede….”

Jeroen nam ons mee in het traject van een scheids worden op het hoogste niveau. ” Zoals gezegd ben ik begonnen bij SV Houten en heb ik in 2000 mijn BOS diploma gehaald. Dat is het Basisdiploma Opleiding Scheidsrechters. Dat
had je nodig om voor de KNVB te kunnen fluiten. Vanaf die dag is mijn vader altijd met me mee geweest, elke wedstrijd weer. In de elf jaar opvolgend heb ik veel dingen meegemaakt met ups & downs, waarbij je het dal gezien moet hebben om de top te kunnen bereiken. Tegenslagen horen in een weg richting de top, en heb deze met bijvoorbeeld blessures ook echt wel gehad. Na een jaar of vijf op het TTBV traject te hebben gestaan, kreeg ik in de zomer 2011 de mededeling dat ik naar de Masterclass Betaald Voetbal was gepromoveerd.

Jeroen verteld verder. ”Dat seizoen begon ook meteen niet lekker, tijdens een toernooi in de zomer had ik mijn achillespees overbelast. Daardoor kon ik pas circa oktober 2011 fluiten. Mijn eerste wedstrijd Jong Heerenveen – Jong PSV is ook zo’n zwarte bladzijde. Na lang blessureleed werd ik tijdens die wedstrijd omvergelopen, en brak ik mijn pols…wederom geen wedstrijden en pas na de winterstop aan de bak. Vanaf dat moment is de lijn wel weer gaan stijgen richting top, waarbij ik 31 augustus 2012 mijn debuut mocht maken in de 1 e divisie bij FC Dordrecht – sc Veendam. Als Masterclasser mocht ik op 16 februari 2014 ook mijn debuut maken in de Eredivisie bij sc Cambuur – PEC Zwolle. Na drie seizoenen Masterclass mocht ik de promotie maken naar de Junior lijst, een soort tussenlijst van 1e divisie en Eredivisie. Dat was in het seizoen 2014/2015. Ook daar wederom nieuwe tegenslagen, waarbij
promotie niet mogelijk was omdat er op de Senior lijst (de top) geen plaats was voor verjonging. Er moest eerst afscheid worden genomen van oudgedienden, wat circa twee jaar heeft geduurd. Nu sta ik vanaf het seizoen 2017/2018 op de seniorlijst en begin ik nu aan mijn vierde seizoen aan de top van de arbitrage in Nederland. Een voorrecht om daar te mogen staan, maar niet zonder slag of stoot!”

Jeroen is geen voorstander van voorbeelden en idolen. ”De kans is namelijk groot dat je die dan na wil gaan doen, wat alleen maar averechts werkt in je ontwikkeling. Blijf vooral jezelf, dan blijf je ook het dichtst bij jezelf. Spelers, publiek, media…ze gaan het echt wel merken als je mensen gaat kopiëren, het werkt gewoon niet.” Daarnaast heeft Manschot ook geen vaste rituelen voor voor de wedstrijd. ”Ik pak mijn tas elke keer anders in, mijn warming up is ook niet exact hetzelfde, ik sla geen kruisjes…en waarom?? Denk dat ik onbewust bang ben, dat als één van die rituelen niet goed gaat, dat het dan juist verkeerd gaat omdat ik teveel leun op de rituelen. Ik handel dus naar wat er komt en gaat komen, en ben niet in mijn hoofd een route aan het plannen hoe ik mijn voorbereiding moet doen.”

Naast het voetbal heeft Jeroen niet echt hobby’s. ”Series kijken en een beetje DJ spelen thuis. Maar vooral ook gezellig eten met vrienden of avondje met vrienden thuis bij de kachel zijn mij veel waard, zeker omdat mijn sociale leven in de weekenden niet altijd even stabiel is.”

Wij wensen Jeroen Manschot dit seizoen veel succes!