Gerard Backer: ‘Ben optimistisch over de toekomst van RKVV Rimboe’

De sympathieke club RKVV Rimboe is door de opvallende naam en het fraaie complex een bekende naam binnen het West-Brabantse amateurvoetbal. Maar de bescheiden cultclub heeft het niet makkelijk in het kleine Wouwse Plantage.

In de Tweede Wereldoorlog werden vele boerderijen in Wouwse Plantage vernield door vijandelijk vuur. Na de bevrijding verbleven er vele werknemers van boven de rivieren in het idyllische plaatsje in de gemeente Roosendaal, om het kleine dorpje weer op te bouwen. In hun vrije tijd speelden de mannen vaak onderling een potje voetbal op een weiland aan de Wildertesdreef, middenin een prachtig bos. ‘Het lijkt hier wel de Rimboe’, zo schreven de werklui in hun brieven naar het thuisfront. Door die constatering ontstond in het jaar 1946 de club RKVV Rimboe en sinds jaar en dag is die naam niet meer gewijzigd. Gehuld in wit en groen (de laatste kleur verwijst naar de prachtige groene omgeving), speelt de kleine vereniging nog altijd haar thuisduels op het schitterende ‘rimboe-achtige’ complex aan de Wildertesdreef.

Op deze vroege zaterdagmorgen ligt het doodstille sportpark er misschien nog fraaier bij dan normaal. Een dun laagje sneeuw heeft de drie natuurvelden bedenkt, waardoor er vandaag niet gevoetbald wordt. Alleen voorzitter Gerard de Backer is aanwezig bij de club. Maar liefst 37 jaar is De Backer al lid van RKVV Rimboe. Nadat hij stopte als voetballer, richtte hij zich op het voorzitterschap en in die rol probeert hij de club op de been te houden. Dat valt niet altijd mee. In Wouwse Plantage wonen te weinig voetballiefhebbers om de vereniging draaiende te houden qua ledenaantal. Hierdoor is de club blij met spelers uit andere plaatsen, voornamelijk Roosendaal, die graag komen spelen op sportpark Rimboe. Ook RBC maakt gebruik van de velden van Rimboe.  ,,Het dorp vergrijst en niet ieder kind kiest automatisch meer voor voetbal helaas. We hebben drie jeugdteams en zeven seniorenteams, maar de aanwas van jeugd bepaalt de toekomst van onze club. We hebben meer jeugdteams nodig, maar het valt niet mee om die samen te stellen. Bovendien sturen ouders hun kinderen uit het nabijgelegen Wouw naar Cluzona toe.”

Volgens De Backer is de accommodatie van Rimboe broodnodig toe aan een upgrade, om te voorkomen dat het terrein volledig wordt opgeslokt door de wildernis. ,,Onze kleedkamers en kantine zijn al veertig jaar oud en zijn aan vernieuwing toe. Sommige tegenstanders vinden het hier een varkensstal. Ik vind dat de gemeente alle clubs moet steunen, maar we kunnen niet rekenen op veel medewerking. Dat is gek, want we zijn financieel gezond en houden ons keurig aan alle regels”, aldus de geïrriteerde voorzitter. Een fusie tussen nabijgelegen clubs valt in de toekomst niet uitgesloten, denkt De Backer. ,,Als we onze eigen broek niet meer kunnen ophouden, moet je realistisch zijn. Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat dit me niets zou doen: ik ben hier geboren en getogen en sinds jaar en dag lid van de club. Bovendien ben ik optimistisch. Ons complex draagt bij aan de leefbaarheid van het dorp en spelers hebben het hier naar hun zin. In mijn ogen heeft de club Rimboe zeker weten toekomst.”

Geef een reactie