Saaman kiest voor modern voetbal bij Woudrichem

De loopbaan van Piet Saaman verloopt grillig. Vermaard spits in de regio en prof bij NAC.
Als trainer niet te groot om het kleine Alem te trainen en nu in zijn stadje enthousiast trainer van zaterdag-tweedeklasser Woudrichem.

Piet Saaman is trainer met slechts één doel en dat is spelers beter maken. Daar werkt hij tijdens de trainingen aan. ,,Eind november hadden wij een wat mindere fase. Wij hebben wat blessures en schorsingen.

Zo was Jamy Goemaat een aantal weken niet beschikbaar door een kuitblessure. Het is de vraag of hij dit jaar nog speelt. Maar ik kan toch steeds een goed elftal in het veld brengen. Mijn selectie is niet heel breed maar herbergt wel voldoende kwaliteit. Wij zijn een stevige middenmoter en normaal gesproken kunnen wij nog wel een paar stappen omhoog zetten.”

Saaman stapte in augustus in bij Woudrichem nadat de ploeg zes jaar met Leon Elands had gewerkt en twee promoties meemaakte. ,,Ik heb natuurlijk mijn eigen stijl en kijk hoe ik de groep verder kan helpen. Ik ben er een liefhebber van om met de backs hogerop te spelen en zo vaker de achterlijn te halen. Woudrichem moest wat meer gaan voetballen en zuinig leren zijn op balbezit.”

Piet Saaman trekt zijn werkzaamheden bij de clubs waar hij werkt graag wat breder. ,,Ik wil ook bij Woudrichem kijken of de jeugd wat eerder bij mijn selectie kan instromen. Dit is een club die het van de eigen opleiding moet hebben. Ik wil spelers royaal de tijd geven. Ik zal ze niet laten vallen want ze moeten het gevoel hebben dat zij het eerste elftal van Woudrichem kunnen halen.”

Blessuregevoelig
Piet Saaman was een gemakkelijk scorende spits bij Sleeuwijk en Altena. Hij maakte eind jaren tachtig deel uit van het fantastische SVW met onder meer Marco van Hoogdalem, Hans Stout en Gerard den Haan. Met SVW kwam hij voor vierduizend toeschouwers uit tegen Kozakken Boys. ,,Wij wonnen met 9-0. Dat was ongekend in die tijd. Aan die wedstrijd en liefst 64 doelpunten in dat seizoen, verdiende ik mijn contract bij NAC.” De spits kwam vervolgens nog bij FC Dordrecht en het Belgische Tongeren terecht. Hij bouwde zijn voetballoopbaan onder andere af bij vijfdeklasser Alem, de club die hem veertien jaar later als trainer haalde. ,,Bij mijn komst als speler bij Alem was ik 32 jaar. Ik was blessuregevoelig maar maakte in vier seizoenen toch nog 49 doelpunten. Destijds speelden er bij Alem nog wat jongens met een betaald voetbalverleden.” Na Alem is Saaman bij Woudrichem gaan voetballen. ,,Met een bijzondere lichting promoveerden wij toen, op mijn veertigste, naar de eerste klasse. Het was het seizoen dat wij het Kozakken Boys van Willem Leushuis tegenkwamen. Wat een verschil hè. De ‘boys’ spelen nu in de tweede divisie, Woudrichem werd zelfs vierdeklasser. Liefst zes klassen verschil. Bij Alem waren ze mij kennelijk niet vergeten, want vier jaar gelden werd ik gevraagd om trainer van Alem te worden.’’ Saaman was eerder al trainer bij Woudrichem en SV Capelle.