Jeugdopleiding Dongen beloond met KNVB-certificering

Dongen heeft van de KNVB zo’n twee maanden geleden, het certificaat regionale voetbaljeugd opleiding gekregen. Deze erkenning, die veel voordelen heeft, is een beloning voor het harde werken van trouwe clubmensen om het niveau van de jeugdspelers omhoog te krikken.

Ad van der Kemp was begin mei klaar voor een van de laatste vergaderingen van de werkgroep Jeugdcertificering, toen voorzitsters Angela Jansens ineens op hem afstapte. In haar handen had ze een taart en een certificaat, waarop stond dat hij uitgeroepen was tot vrijwilliger van de maand mei. “Erg leuk en onverwachts, al wil ik iedereen bedanken die zich anderhalf jaar lang heeft ingezet voor dit project”, aldus de bescheiden Dongenaar. “Samen met een hele groep hebben we ervoor gezorgd dat Dongen deze mooie erkenning heeft verdiend, ik ben slechts degene die de boel bij elkaar heeft verzameld, zodat de KNVB kon zien hoe goed deze club ervoor staat.”

74 eisen
Vorig seizoen kreeg derdedivisionist Dongen één punt in mindering, omdat de club niet voldoet aan de licentie-eisen: ze hebben geen contractspelers. Als een club een jeugdopleiding heeft met regionale of lokale certificering, hoeft het geen contractspelers meer te hebben. Door de erkenning van de KNVB hoeft Dongen zich de komende drie jaar geen zorgen te maken over puntenaftrek. Dit certificaat krijg je als vereniging niet zomaar cadeau. Als club moet je aan maar liefst 70 van de 74 eisen voldoen en Dongen slaagde met 71 ‘vinkjes’ met vlag en wimpel. “De KNVB kijkt bijvoorbeeld naar de manier waarop de jeugd wordt begeleid, naar de accommodatie en naar de hoeveelheid spelers van het eerste team die bij de clubs zelf is opgeleid”, aldus Van der Kemp. “Een ander voorbeeld: de trainer van de JO19-1 moet getraind worden door een trainer met speciale UEFA-papieren en zo zijn er nog veel meer punten.”

Het certificaat is een mooie pluim voor alle mensen binnen Dongen die gezorgd hebben voor de goede jeugdopleiding, de levensader van de vereniging. Van der Kemp is bij Dongen ook voormalig jeugdleider, lid van de werkgroep Trainersbegeleiding en lid van de websitecommissie. Hij is tevreden over het verzette werk met de werkgroep jeugdcertificering, maar blijft ook kritisch. “De KNVB heeft ook onze ogen geopend: het gaat goed met Dongen, maar het kan allemaal nog véél beter. Dat moeten we niet vergeten.”

Geef een reactie