VVR kan zich eindelijk bewijzen in de derde klasse

Tom Mensen en Stef Daemen zijn niet alleen vrienden en spelers van het eerste elftal van voetbalvereniging Rijsbergen, maar ook samen verantwoordelijk voor de JO19-1 van de club. 2017-2018 was een mooi seizoen voor ze, met eindelijk de promotie naar de derde klasse als resultaat.

De afgelopen jaren was VVR een vaste deelnemer aan de nacompetitie om promotie naar de derde klasse, maar steeds redden de Rijsbergenaren het niet. “Je gaat bijna geloven dat het nooit zal lukken”, aldus Stef Daemen, die jarenlang weg is geweest uit Rijsbergen en in die tijd onder meer in de jeugd van Willem II en in België speelde. Tom Mensen is wel altijd bij VVR gebleven. “Het gaat wel door je hoofd spoken: het zal toch niet weer misgaan…” Maar het ging niet mis. VVR kwam nog wel op een 2-0-achterstand tegen Breskens, maar wist die met drie doelpunten in een kwartier tijd om te buigen in een 3-2-overwinning. In de finale van de nacompetitie werd Hontenisse op eigen veld met 4-0 verslagen. “Het was echt een grote opluchting. Dit is ook wel het sterkste VVR waarin ik gespeeld heb”, aldus Mensen. Daemen: “De ontlading bij iedereen was echt supergroot.”

En dat terwijl VVR het reguliere seizoen eindigde met een teleurstelling. De ploeg van trainer Kees Daemen stond in de winterstop ver achter op koploper Schijf, maar kwam sterk terug en greep de koppositie zelfs even. Door punten te morsen in de laatste fase van de competitie ging Schijf er echter met de titel vandoor. “Het was wel balen, maar je hebt toch ook die tweede seizoenshelft in je hoofd, waarin we zo sterk terugkwamen”, vertelt aanvoerder Daemen.

Hij keerde bij VVR terug terwijl zijn vader daar trainer was. Dat was wel even wennen. “Ik was in het begin wel een beetje bang voor hoe dat zou gaan in de kleedkamer, maar ik heb er tot nu toe nog geen enkel probleem mee gehad. Bij VVR zie ik hem puur als trainer en ben ik misschien nog wel kritischer op hem dan de rest. Mijn medespelers weten ook dat ze alles over hem tegen mij kunnen zeggen.” Hij ziet zijn vader als een goede trainer. “Hij zorgt ervoor dat er hard en fel wordt getraind, iedereen aanwezig is en op scherp staat in het weekend. Dat zijn wel belangrijke zaken.”

Komend seizoen wacht dus eindelijk de derde klasse. Daemen en Mensen verwachten allebei dat VVR het goed gaat doen. “Niemand is vertrokken, dus we hebben nog steeds die hechte spelersgroep. Er is ook veel concurrentie, waarmee we elkaar naar een hoger niveau stuwen. Je moet altijd afwachten wat voor tegenstanders je krijgt, maar ik denk dat wij zelfs een paar plekken boven de streep kunnen eindigen”, aldus Mensen. Daemen: “Het doel zal in eerste instantie directe handhaving zijn, maar dat kunnen we in de winterstop altijd nog aanpassen. We moeten kijken hoe hoog het niveau ligt. Ik ben er wel van overtuigd dat wij een ideale spelersgroep hebben qua kwaliteiten en leeftijd. Verdedigend staat het gewoon goed en we hebben voorin jongens lopen die het verschil kunnen maken. Daarnaast hebben we de ideale mix tussen jonge spelers en ervaren gasten.”

Daemen ziet in de JO19-1, die hij samen met Mensen traint, zelfs spelers rondlopen die het team nog verder omhoog kunnen helpen. “Op den duur wel, ja. Daar lopen echt een paar jonge gasten bij die heel goed kunnen voetballen. Als die zich zo blijven ontwikkelen, kunnen zij uiteindelijk nog wel een hoger niveau aan dan de derde klasse.”

Mensen geniet van het trainen van een jeugdelftal. “Ik geef al training vanaf dat ik 17 jaar oud ben. Nu doen we de JO19-1 samen, dat is een mooie uitdaging. In die jongens zit wel wat pit, die durven tegen je in te gaan. Ik zie er ook wel een paar spelers rondlopen die ons over een tijdje kunnen versterken.”

Geef een reactie