'Advendo is een kleine, maar hechte club’

De laatste jaren liep het ledenaantal van Advendo flink terug. De club uit Hoge Vucht baalt van die ontwikkeling, maar bestuurslid René Messersmid blijft optimistisch over de toekomst. “We maken er het beste van en hopen dat meer jeugdspelers de weg vinden naar ons sportpark.”

Maar liefst vier dagen in de week is René Messersmid te vinden bij Advendo. De Bredanaar bekommert zich bij de roemruchte club om de seniorenteams van de vereniging, maar dat is niet de enige taak die hij uitvoert op sportpark Het Kadijkje. Op deze zaterdagmiddag is hij assistent-scheidsrechter bij het duel dat de JO13-1 speelt tegen Baronie JO13-6 en amper twee uur later is hij de leidsman van het duel Advendo 2-SV Capelle 3. “Verder ben ik op zondag assistent-scheidsrechter bij ons eerste team en ben ik de leider van Advendo 3, waarin mijn zoon speelt. En op dinsdag en donderdagavond ben ik aanwezig bij de trainingen van de selectie om onze hoofdtrainer te helpen”, vertelt Messersmid in de kantine van de Bredase club.

Net als zoveel vrijwilligers kwam hij bij Advendo terecht toen zijn zoon zich aanmeldde bij de voetbalvereniging. “Ik ben een betrokken ouder. Toen ik merkte dat de club een tekort aan vrijwilligers had, heb ik wat taken op me genomen. Vervolgens word je ook voor andere dingen gevraagd en ik was bereid om de club te helpen.” Hij omschrijft Advendo als een kleine, maar hechte club. “Ik heb erg veel leuke mensen leren kennen sinds ik hier rondloop”, aldus Messersmid. “Helaas hebben we weinig vrijwilligers, maar met de clubmensen heb ik door de jaren heen wel een erg goede band opgebouwd.”

Het ledenaantal van Advendo daalde de laatste jaren van ruim 600 naar zo’n 250 leden. Volgens Messersmid heeft deze negatieve spiraal meerdere oorzaken. “Veel trouwe, oude leden zijn gestopt omdat ze de veertig waren gepasseerd. Daarnaast valt de aanwas van nieuwe leden tegen. We hebben voornamelijk leden uit Hoge Vucht en in deze wijk hebben veel gezinnen het moeilijk qua inkomsten. Er zijn aardig wat jongens die hier spelen omdat de gemeente hun contributie betaalt via een subsidieregeling. Er zijn veel ouders van jongens die het niet breed hebben. Als je geen auto hebt, kun je een team ook niet naar een uitduel brengen. Sommige teams moesten we door dit probleem uit de competitie halen.”

Toch wil Messersmid niet te negatief praten over Advendo. “We roeien met de riemen die we hebben en maken er het beste van met z’n allen. Hopelijk weten potentiële leden spoedig de weg naar ons sportpark te vinden. We zijn een nette club en hebben ruimte voor extra teams. Zo zijn we bijvoorbeeld blij met ons zaterdagseniorenteam, dat het leuk doet. Ook met ons eerste team timmeren we aan de weg. Helaas draaien we net als vorig jaar onderaan mee in de vijfde klasse, maar we hebben een compleet nieuwe spelersgroep. Het heeft wat tijd nodig, we hopen in de toekomst langzaam stappen te maken”, zegt Messersmid. “En eigenlijk geldt dat voor de hele vereniging.”

Geef een reactie