BERGEN OP ZOOM – Voetballen voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, oftewel G-Voetbal, is iets wat steeds meer behoefte vraagt. Ze maken steeds vaker deel uit van de voetbalsport. Bij voetbalvereniging MOC’17 doen ze dat echter al héél erg lang. Dit jaar maar liefst 24 seizoenen! En nog altijd genieten spelers én begeleiding daar met volle teugen van.

“Absoluut! Het is gewoon elke keer weer een feestje met die gasten. Dollen, gek doen, lekker partijtje trainen of voetballen en vooral onderling het heel gezellig hebben met elkaar”, zegt Diana Moerland, sinds vijf seizoen één van de bevlogen begeleiders van het senioren G-team van de Bergenaren.

Toen haar zoon in de jeugd speelde bij MOC’17 kwam er de vraag dat men begeleiders zocht voor elftallen, ook voor het G-elftal. “Zelf werkte ik in de kinderopvang dus had wel affiniteit met het begeleiden en ik heb een passie voor voetbal. Ik heb toen gezegd dat ik wel het G-team wilde gaan ondersteunen en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad! Het is prachtig om te zien, dat de jongens en meisjes elkaar allemaal respecteren. Ongeacht het verschil in niveau, er is een hoop onderling respect. Daar kunnen nog veel voetballers een voorbeeld aan nemen vandaag de dag, want dat respect voor elkaar is soms wel eens ver te zoeken helaas.”

Binnen MOC’17 werd in 1995 gestart met G-voetbal en had men veertien leden die wekelijks trainden en voetbalden. Momenteel heeft de seniorenafdeling vierentwintig leden, waarvan er drie alleen maar trainen. Een aantal jaren geleden is er een team voor junioren (6 – 16 jaar) bijgekomen. Zij trainen wekelijks op de woensdagmiddag en spelen op zaterdag competitievoetbal. Daarnaast werd in 2011 een team voetballers met een beperking uit het Belgische Kapellen ‘geadopteerd door MOC’17. Zij trainen gewoon in hun woonplaats, maar spelen hun thuiswedstrijden bij M.O.C. ’17.

“Het is mooi om te zien hoe de spelers opgaan in het spelletje. Ze genieten als ze op het veld staan en alles aan hen in ‘puur’. Dat maakt het ook bijzonder en geeft veel energie, zeker ook voor mij. Ik doe de begeleiding samen met Anita Prudon, een vriendin van mij. De trainingen worden verzorgd door Ed Linders en Alkan Gül, wat ze al jaren met ongekend geduld en heel veel passie doen. Dat is schitterend om te zien.”

Waar de seniorenafdeling inmiddels wel een mooi aantal heeft, daar kunnen er bij de jeugd zeker nog wel wat spelers bij. “Die trainen op woensdag van 17.00 – 18.00 uur en al vanaf zes jaar zijn ze welkom om het G-voetbalspelletje te ervaren. Want het is ook zo, dat er binnen MOC’17 veel wordt gedaan voor onze spelers. Zoals een traditioneel oefenpotje in de winterstop tegen het eerste elftal, maar ook deelname aan een toernooi 4×4 op het hoofdveld van NAC Breda. Dat zijn prachtige evenementen en voor onze spelers elke keer opnieuw weer een belevenis.”

Diana Moerland spreekt vol passie over de G-Voetballers en voetbalsters, die binnen MOC’17 helemaal geïntegreerd en geaccepteerd zijn. “En dat merk je ook aan bedrijven die hun naam eraan willen verbinden als sponsors. Zo hebben we enkele shirtssponsors, een nieuwe sponsor van de trainingspakken én is er een taxibedrijf dat gratis voor ons busjes beschikbaar stelt om naar de uitwedstrijden te gaan. Prachtig toch dat het zo wordt omarmd? En dat verdienen ze ook. Nogmaals: je krijgt er zoveel voor terug, dat is onbetaalbaar. Die glimlach als je ze trots op het veld ziet lopen in dat MOC-tenue…. Dan maakt mijn hart altijd weer een sprongetje.”

MEER WETEN OVER G-VOETBAL BIJ MOC’17?
Kijk op de site www.moc17.nl of informeer bij coördinator Ed Linders (06 – 572 218 05)