CvdW: v.v Lyra - Introductie

Deze editie is v.v. Lyra de Club van de Week.  Deze week zullen er meerdere interviews worden afgenomen met betrokkenen bij de club uit De Lier. In deze interviews zullen de betrokkenen meer vertellen over o.a. hun rol binnen de club, hoe ze bij Lyra betrokken zijn geraakt, het afgelopen seizoen en uiteraard wordt er ook vooruitgeblikt op het aankomende seizoen.

De vereniging Lyra is ontstaan uit een fusie van LVSJ en SV De Lier.  In 1973 besloten de besturen van LVSJ en SV De Lier, gesteund door hun leden, te fuseren. De nieuwe vereniging kreeg de naam VV Lyra. Tot aan het seizoen 2013-2014 kende de vereniging een zaterdag-en zondagafdeling. Gedurende een groot gedeelte van deze periode is de zondag een florerende afdeling geweest. Sinds 2008 speelt Lyra in de 2e klasse. Tot op heden wordt er met wisselend succes op dit niveau geacteerd. De club heeft 1130 leden, met vier zaalteams, 46 jeugdteams, twee vrouwenelftallen en vijftien senioren elftallen. Verder heeft de club momenteel zeven velden liggen.

Door omliggende verenigingen, ADO, Feyenoord, Sparta, Westlandia, wordt met regelmaat bij Lyra gescout. Enkele aansprekende namen die in het betaalde voetbal geslaagd zijn, zijn Patrick Paauwe, Kees Paauwe en Johan Voskamp die respectievelijk bij Feijenoord, FC Twente en Excelsior doorbraken.

De geschiedenis van het damesvoetbal bij Lyra ligt in de periode 1974 tot 2000. Vooral het eerste deel van deze periode was succesvol. In 1976 e.v. werden de dames kampioen van de 3e en de 2eklasse. Richting het jaar 2000 werd de belangstelling voor het damesvoetbal wat minder en dat leidde in het jaar 2000 uiteindelijk tot opheffing van de damesafdeling. Enkele jaren later barstte de belangstelling voor het damesvoetbal weer los en nu kan de club zich verheugen op een goede lichting dames en een talentvolle jeugd.