Al meer dan 25 jaar wordt er G-voetbal gespeeld bij TEC en nog altijd is die tak een belangrijke afdeling binnen de Tielse Eendracht Combinatie. Dankzij veel sponsoren wordt alles op en top geregeld voor de spelers van de twee elftallen en de teams betalen dit ook terug in mooie resultaten. Want de G-spelers halen een behoorlijk hoog niveau, zo leert een bezoekje aan sportpark De Lok.

Wie deze zaterdag het voetbalcomplex van TEC opwandelt aan de Laan van Westroijen, hoort een hoop kabaal op het kunstgras. Dat geluid komt niet van de rechterkant van het veld, waar twee meisjesteams het tegen elkaar opnemen, maar overduidelijk vanaf de linkerkant. Daar speelt TEC G2 tegen Bavel G1 en dat gaat er allerminst rustig aan toe. Spelers vechten pittige duels uit, zonder bal is er af en toe een opstootje en de ijverige voetballers schreeuwen bovendien veel naar elkaar. “Ze zijn allemaal bloedfanatiek, niemand wil verliezen”, zegt John de Vries, wiens zoon Thomas op het veld staat. “Maar het zijn allemaal sportieve gasten, iedereen geeft elkaar na een korte uitspatting direct een handje. Dat is kenmerkend voor G-voetbal”, zegt hij vanuit de dug-out.

Hij kan het weten, want De Vries is al erg lang betrokken bij het G-voetbal bij TEC. Al meer dan 25 jaar bestaat die afdeling bij de club en dat heugelijke feit werd een paar maanden geleden nog groots gevierd met een toernooi. Zo’n dertig spelers, variërend van 15 tot 60 jaar oud, vormen samen de G-afdeling van TEC. Sommigen hebben een geestelijke aandoening en anderen een lichamelijke beperking, maar ze hebben één ding gemeen: liefde voor het voetbal. Verdeeld over twee teams spelen ze op een half veld wekelijks hun wedstrijden in het oranje-witte tenue van TEC en op woensdagavond krijgen ze training. De club doet er sowieso alles aan om het de voetballers naar hun zin te maken en kan daarbij rekenen op de steun van een flinke groep sponsoren. Onlangs werden de teams nog compleet in het nieuw gestoken. “De jongens worden in de watten gelegd, dat is prachtig”, zegt De Vries. “Ze hebben tenues, trainingspakken, schoenen, tassen en soms reizen we met gesponsorde busjes naar verre uitwedstrijden. Voor het G-voetbal staan de sponsoren altijd klaar, dat is geweldig.”

Qua prestaties gaat het ook erg goed met de G-afdeling van TEC. De mannen van de G1 mochten al vele kampioenschappen vieren en ook de G2 kan behoorlijk ballen, zo blijkt vandaag tegen Bavel. De bezoekers staan met de rust nog met 0-1 voor, maar in de tweede helft draait de thuisclub, aangemoedigd door de gediplomeerde begeleiding, de score om in een 2-1 zege voor TEC. De zege is verdiend, want het elftal speelt een goede tweede helft. De sterke spits houdt veel ballen vast, op de flanken heeft het team een paar snelle spelers en de 58-jarige keeper houdt enorm veel ballen tegen. Na de spannende slotfase viert de G2 want het elftal speelt een goede tweede helft. De sterke spits houdt veel ballen vast, op de flanken heeft het team een paar snelle spelers en de 58-jarige keeper houdt enorm veel ballen tegen. Na de spannende slotfase viert de G2 terecht een klein feestje, zoals dat hoort na een overwinning. “Het is elke week weer genieten om de mannen te zien spelen”, glundert voetbalvader De Vries. “Ik ben trots op de jongens en trots op de hele G-afdeling van TEC, die staat als een huis.