François Chambone is bij GVV Unitas naast lid van het hoofdbestuur, sinds 2016 ook voorzitter van de steeds groeiende jeugdafdeling. Hij is voorstander van een betere en gestructureerde jeugdopleiding.

GORINCHEM – ,,Ik ben drie jaar geleden aangetreden als voorzitter van de jeugdafdeling. Er was best wat aan te merken op de wijze waarop deze, voor Unitas zo belangrijke, poot werd aangestuurd. Daarom bleven resultaten uit. Er was een plan, maar niemand kwam eraan toe dit te realiseren. Men vond het wel prima dat de meeste standaardteams bij de jeugd in de eerste of tweede klasse uitkwamen. Dat past niet bij Unitas, wij zijn anders gewend. De top van het amateurjeugdvoetbal zullen wij zoals in vroeger jaren niet zomaar gaan halen, maar je moet wel het hoogst mogelijke niveau nastreven.”

Unitas had eindelijk JO13-1 op divisieniveau. Dat is een talentvolle lichting. ,,Dan zie je dat zo’n groep met een goede trainer als Michael Nijst, een eind kan komen. Overigens hebben wij meerdere goede lichtingen, want ook JO17-1 deed het uitstekend. Maar Unitas wil doorpakken. De JO19-1 moet zeker naar divisieniveau omdat het moet aansluiten bij het eerste elftal, dat hoofdklasse speelt. Wij halen alleen een hoger niveau als je volume hebt. De discipline hebben wij aangescherpt en er is steeds meer aandacht besteed aan prestatief voetbal. Wij vragen van onze hoofdtrainer om jonge spelers kansen in het eerste elftal te geven. En dan bedoel ik niet alleen op die momenten dat ze dit veilig kunnen doen. Het G-team wordt binnen Unitas behandelt als een jeugdteam hoewel veel spelers al wat ouder zijn. Dus houd ik mij ook nadrukkelijk bezig met die tak binnen Unitas. Dankbaar werk overigens.” Hij vervolgt: ,,Wij moeten ervoor zorgen dat jonge voetballers die een keuze voor een club moeten maken, vinden dat Unitas een reële optie is. Wij kunnen ze nu maximale faciliteiten bieden en dat is wel eens anders geweest. Drie jaar geleden gaf ik ons een vijfje. Nu zijn we opgekrabbeld tot een 7.5.”

VISIE
Jeroen van Bezouwen, de hoofdtrainer gaat volledig mee in die visie. ,,Samen met hem is een talentenpoule ontwikkelt, met jonge spelers die met onze zondagselectie meetrainen. Zij krijgen speeltijd in de oefenwedstrijden en EM Cup. Later gaan zij weer aansluiten bij hun eigen jeugdteam. Door met de grote namen van de zondagtak mee te trainen en te voetballen, worden ze betere spelers. Daar wordt dan hun eigen team weer beter van. Lukt het met een speler niet, dan verlaat hij de talentenpoule.” In de onderbouw groeit Unitas met drie elftallen per jaar. De verwachting is dat dit nu effect krijg op de bovenbouw. Chambone: ,,Een snellere groei als deze is niet wenselijk, want wij blijven op zoek naar kwalitatief goede trainers zodat niet steeds goedwillende vaders aan de slag moeten. Er zijn goede voorbeelden. Jeroen van den Dool speelde hier lang in het eerste elftal en is een uitstekende trainer. Daar willen wij er nog wel een paar van hebben. Jonge talentvolle trainers zoals Jasper van Dijk leiden wij zelf op en oude rotten in het vak, zoals Arion Bosch en Romano Calor, hebben ook hun logische rol. Oud-profspeler Elroy Asmus en eerste-elftalspelers als Kevin Cornet en Fabian van Horssen verzorgen ook een team. Alles bij elkaar meer dan dertig trainers die geweldig werk verrichten.”

VERANTWOORDELIJK
Unitas richt het zo in dat er een hoofdcoach per leeftijdsgroep actief wordt. De hoofdtrainer van JO17-1 is ook verantwoordelijk voor de twee andere teams in deze leeftijdsgroep. Daar is een overdracht aan kennis. De tien leeftijdscoördinatoren doen alles wat niet voetbal gerelateerd is. ,,Wij evalueren eens in de zes weken een leeftijdsgroep. De verantwoording ligt wel steeds bij die trainers. Ons toverwoord binnen Unitas wordt vanaf nu passie. Als je dat als speler hebt, kom je op alle fronten verder.” Unitas gaat in de ondersteuning en begeleiding van jonge spelers steeds verder. ,,Wij zitten bij de KNVB in een certificeringstraject. Wij zijn op de helft. In september wordt Unitas tegen het licht gehouden. Ook medisch moet alles kloppen. Dat zit met de samenwerking met Fysio PP wel goed. Elk lid vanaf twaalf jaar krijgt per week een half uur extra ondersteuning. Dit alles gedragen door een uitstekend hoofd jeugdopleiding, Hans Bos, moet Unitas flinke stappen vooruit kunnen brengen.’’

Unitas zit nu in een fase dat het voor ouders van jeugdleden vanzelfsprekend moet zijn dat zij iets bij de club doen. “Vorig jaar zijn wij begonnen met bardiensten voor ouders. Dat is bij de hockey en korfbal heel normaal. Het voetbal zal een omslagpunt moeten maken.”