Als de vrouwenhoofdmacht van FC Rijnvogels goed presteert de laatste competitieduels dan gloort het debuut in de Topklasse. Uniek, want vier jaar terug waren de vogels niet meer dan een onopvallende tweedeklasser.

“We hebben het meeste kwaliteit van de Hoofdklasse A in onze selectie zitten”, beweert trainer Wim Bouckaert stellig. “Maar we zijn al een paar maanden niet compleet. Tegen Berkel brak ons dat onlangs op. We domineerden het duel, maar Berkel had aan vijf kansen genoeg om vier goals te maken, terwijl wij te veel kansen misten. Daardoor leden we een onnodige nederlaag en liep Berkel in tot op vijf punten,” blikt de oud-speler van FC Lisse terug.

Opvallend was dat Rijnvogels pas zeven tegengoals incasseerde tijdens de eerste zeventien duels, maar tegen Berkel dus plots viermaal de gang naar het net moest maken. Een 2-4 nederlaag op de eigen Kooltuin was het gevolg. Bouckaert: “We hebben onszelf een grote druk opgelegd en dat wordt in deze fase van de competitie ook een tegenstander voor ons. Maar ik kan niet 1,2,3 de vinger op de zere plek leggen. Het mentale aspect speelt zeker mee, maar het niet geheel fit zijn van de gehele selectie is denk de grootste makke momenteel.”

FC Rijnvogels begon fris aan het seizoen en had tot voor kort zelfs even een voorsprong van acht punten op voornaamste concurrent Berkel. De zes nieuwe aanwinsten dit seizoen droegen daar een flink steentje aan bij. Doelvrouw Daniëlle Hornes hield meer dan de helft van de duels de nul. Drita Celaj, Lavinia Poku, Jeanny Harders, Ramona van der Harst en Romy Scherpenzeel leverden een flink aandeel in de productie van de Katwijkse competitiegoals, gemiddeld drie per wedstrijd.

De laatste weken gaat het moeizamer bij de Katwijkse ploeg. “Momenteel mis ik spits Lavinia Poku wegens een blessure en Wilan Gies Broesterhuizen is al drie weken geblesseerd. Dat is niet optimaal. Ook is het gat met het tweede team te groot, waar de betere speelsters juist ook met fysieke ongemakken kampen.”

Rijnvogels nam daarom rust in het Paasweekeinde. “Vanaf 25 april zijn we echter weer volle bak gaan trainen.” Het resterende programma is zeker geen sinecure. Alhoewel de Katwijksen de titel willen pakken is er altijd een escape mocht het mis gaan. Rijnvogels heeft namelijk al een periodetitel op zak. Bouckaert: “Dat heeft niet onze voorkeur, maar dat lijkt me logisch.”

Stiekem kijkt de staf al vooruit naar een volgend seizoen op een hoger niveau, in de Topklasse. Bouckaert: “We zijn zeker om ons heen aan het kijken. Stilzitten is immers achteruitgang.” Aanmeldingen zijn er nog niet ondanks de goede prestaties en lonkende titel. “Vrouwen beslissen vaak pas laat in het seizoen wat ze het volgende voetbaljaar gaan doen. We moeten ons eerst focussen op het veroveren van de titel.”