Twee seizoenen geleden besloot een deel van de zondagselectie van VFC uit Vlaardingen dat het tijd werd voor zaterdagvoetbal. Het eerste team is lijstaanvoerder in de vierde klasse en neemt met niets minder dan de titel genoegen.

Aan ambities geen gebrek bij de Vlaardingse club, zoals blijkt uit de woorden van de 23-jarige aanvoerder Pim Mudde. De student bestuurskunde draait niet om het doel heen van zijn manschappen: “We móeten kampioen worden.”

Samen met een stel andere getalenteerde spelers van de zondagtak maakte Mudde de overstap naar het zaterdagvoetbal. Zoals zoveel voetballers in de regio aangeven, zagen de spelers van VFC-zondag er tegenop om na een avondje pilsen de wei in te moeten op zondagmiddag. “Zaterdag is gewoon een veel leukere dag om te voetballen”, stelt Mudde. “Met een groep gasten hebben we twee jaar in het eerste op zondag gespeeld, maar die dag beviel totaal niet. We gaan nogal eens de stad in met het team, want we zijn een echte vriendengroep. Als je dan op zaterdagavond aan je biertje zit, zit je niet echt ontspannen omdat je de wedstrijd van zondag in je achterhoofd hebt.”

De zondagvoetballers werden dus zaterdagvoetballers en misten in hun eerste seizoen net aan het kampioenschap. Dit jaar zijn er geen excuses meer voor het elftal dat echt wel kwaliteit bezit. “We hebben in de jeugd mooie prestaties geleverd, we hebben ervoor gezorgd dat de B1 en A1 divisievoetbal zijn gaan spelen”, vervolgt Mudde. “Als je je dat bedenkt, is het niet gek dat wij in de vierde klasse nu bovenaan staan. We hebben een jaartje moeten wennen aan het zaterdagvoetbal en zijn er nu klaar voor om promotie te bewerkstelligen. En met het zondagvoetbal houden we binding, want we moedigen het eerste elftal vaak aan met een heel stel gasten.”

Bas van Loenen is de coach die het eerste zaterdagteam naar de derde klasse moet loodsen. Hij heeft vastgesteld dat de groep buitengewoon gretig is om de titel naar Vlaardingen te halen. “Vorig jaar zijn we gesneuveld in de nacompetitie, maar nu zijn we weer een stap verder”, zegt Van Loenen. “Ik denk zeker dat ik voor vierde klassebegrippen een sterke selectie tot mijn beschikking heb. Er zit veel voetbal in en dat begint er ook steeds meer uit te komen. Ik vind het mooi dat deze jongens een bewuste keuze hebben gemaakt en nu niet weglopen voor hun verantwoordelijkheid.”

Van Loenen kwalificeert zich zelf als ‘echte VFC-man’. Hoewel zijn optreden in de hoofdmacht tot een luttel kwartiertje beperkt bleef, ademt hij in alles VFC. “Ik heb er in de jeugd gespeeld en ben inmiddels vijftien jaar trainer”, aldus de dertiger. “Op een seizoentje Westlandia na ben ik altijd met VFC in de weer geweest. Ik vind het een eer dat ik de trainer ben die de opmars van het eerste zaterdagteam gestalte mag helpen geven. VFC is van oudsher een echte zondagclub, maar laat zich nu ook van de andere kant zien.”

“We maken een aardige kans om kampioen te worden”, besluit Van Loenen. “Ik hoop echt dat het dit jaar gebeurt.”