Negen jaar na de fusie beseft HVC’10 dat gezond blijven geen sinecure is. Van alle kanten doemen er gevaren op. “We moeten bij de les blijven”, zegt voorzitter Arjen van der Lugt.

HVC’10 heeft net een gewonnen ‘gevecht’ met de gemeente achter de rug. Het vierde veld dreigde de Hoekse fusieclub te moeten gaan delen met rugbyclub The Hookers, de andere bewoner van sportpark De Rondgang. “Rugby zit hier in Hoek van Holland enorm in de lift en The Hookers heeft daarom onvoldoende aan één veld”, vertelt Van der Lugt. “De club heeft de gemeente Rotterdam gevraagd om uitbreiding. Zij hebben ons overigens altijd op de hoogte gehouden van hun plannen. In de plannen bij de inrichting van het sportpark was ruimte overgehouden voor extra veld”, aldus Van der Lugt.

De gemeente bleek in eerste instantie een ander idee te hebben over de invulling. “Ons vierde veld moest volgens de gemeente een gezamenlijk veld worden. We moesten dat veld dus gaan delen met de rugby. Wij zaten dat niet zitten, omdat we het veld hard nodig hebben, maar ook The Hookers stond niet te juichen. De gemeente was van mening dat er kunstgras moest komen. Het kunstgras waarop rugby gespeeld wordt is echter van een heel andere soort dan het voetbalkunstgras. Er is sprake van een heel andere demping. The Hookers vond ook dat met het delen van het veld hun problemen niet echt opgelost zou worden. Hun enige grasveld is overbelast en aan het einde van het seizoen staat daar geen grassprietje meer op.”

Een gezamenlijke lobby van beide clubs leverde steun van de gebiedscommissie op, maar in eerste instantie hield de verantwoordelijk wethouder vast aan de eerdere plannen. Uiteindelijk ging de gemeente, na nog meer druk van de kant van HVC’10 en The Hookers, overstag. Het idee van een gedeeld kunstgrasveld ging overboord. “Er komt nu een extra veld voor de rugby’ers”, weet Van der Lugt. “Wij houden onze twee natuurgras- en twee kunstgrasvelden. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Het hele proces heeft ons echter wel veel energie gekost. Energie die we ook in andere zaken hadden kunnen steken.”

HVC’10 is dan ook volop in beweging. Er is een enthousiaste clubleiding die beseft dat er hard gewerkt moet worden om gezond te blijven. “We hebben uit het verleden nog een schuld, ontstaan door een verandering in wetgeving over btw-afdracht”, vertelt Van der Lugt. “Daardoor zijn we genoodzaakt op de kleintjes te letten.” Intussen gebeuren er veel positieve dingen. “De Businessclub is nieuw leven ingeblazen en mede daardoor hopen we onze financiële positie te kunnen verbeteren.

Een belangrijk speerpunt in het nieuw beleid is om het de jeugd zo aantrekkelijk mogelijk te maken. “We proberen een gezellig en positief klimaat te creëren, waar naast voetbal ook volop aandacht is voor andere zaken. De JO13-5 is net zo belangrijk als de JO15-1. Vlak na de fusie hadden we 750 leden, nu ligt dat aantal iets lager dan zevenhonderd. Dat is nog steeds een mooie score, maar je merkt wel dat er voor de jeugd veel verleidingen zijn.”

HVC’10 ziet dat terug in de volume van de jeugdafdeling. “Een paar jaar geleden hadden we een echte appelvorm, met veel spelers in de B- en C-jaren. Dat hebben we nu niet meer. De maatschappelijke ontwikkelingen verlangen daardoor meer inzet van onze kant.”