Een spits 90 minuten lang het leven zuur maken: dat is waarvoor Arno Hoek zijn voetbalschoenen aantrekt én gewaardeerd wordt bij VV Stellendam. De verdediger begon op zijn zevende met voetballen bij de club uit zijn dorp en loopt daar 26 jaar later nog altijd met veel plezier rond.

Een herkenbaar patroon tekent zich ook dit seizoen weer af bij voetbalclub Stellendam. De eerste seizoenshelft verloopt kwakkelend, de spelers snakken naar de winterstop. Dan volgt een trainingsweekend, waarna de ploeg uit de startblokken schiet in het nieuwe jaar. “Dat is ieder seizoen zo, ik heb geen idee hoe dat komt”, vertelt Arno Hoek, een routinier in het team. “We hebben in de winter altijd een trainingsweekend, dan slapen we ergens in Nederland in een hostel en bestaat het ritme uit trainen, wedstrijden spelen, tot de late uurtjes feestjes en dan weer vroeg opstaan. Het is net alsof je in het leger zit, zoals we dan worden gehard.”

HARDE VERDEDIGER
Als de zon weer begint te schijnen en de winter uit het land verdwijnt, komen de goede resultaten voor Stellendam. Zo speelde de club zich de afgelopen maanden in het linkerrijtje van de vierde klasse. “Het valt nu de goede kant op, we krijgen minder doelpunten tegen en scoren zelf vaker. Uiteindelijk staan we waar we horen, aan promotie zijn wij nog niet toe.”

Dat voorkomen van tegendoelpunten is de taak van Hoek. Hij staat dit seizoen centraal achterin, waar hij zijn hele leven lang rechtsback was. “Het bevalt me wel goed, ik hoef minder te lopen. Ik ben sowieso een echte mandekker: als je mij op een spits zet, dan heeft die een moeilijke dag.” En daarbij zoekt Hoek de randjes op. “Afgelopen zaterdag was ik er even klaar mee, ging hard door en pakte mijn tegenstander mee. Ik was te laat, kreeg geel, maar dat had rood moeten zijn.”

TOPFIT
Hoewel hij inmiddels de dertig alweer aardig wat jaren is gepasseerd, voelt Hoek zich nog ontzettend fit. “Ik train twee keer per week, speel zaterdag een wedstrijd en ga ook nog naar de sportschool. Ik ben bang dat het snel achteruit zal gaan met mijn conditie als ik stop in de selectie. Dat is voor mij een reden om door te gaan, net als de goede sfeer in de selectie. Iedereen gaat echt voor elkaar.” Hoek gaat volgend seizoen in ieder geval nog door in het eerste. “We krijgen een nieuwe trainer, moeten zien hoe het loopt. Ik verwacht een seizoen dat te vergelijken is met dit jaar, Michael Mettrop gaat weg, maar daar krijgen we spelers die terugkomen van een blessure voor terug.” Het zal waarschijnlijk weer reikhalzend uitkijken worden naar dat trainingsweekend, voor Hoek en zijn kompanen.