Met de onthulling van de nieuwe kantine gaf Smitshoek de start van het nieuwe voetbalseizoen een feestelijk tintje. De club gebruikte de zomer om de kantine een complete metamorfose te geven. “We hebben onze eigen huiskamer gecreëerd”, aldus bestuurslid Marcel van den Eijnden.

Smitshoek had niemand minder dan Denzel Dumfries bereid gevonden om samen met het jongste lid Nathan (5 jaar) de openingshandeling te verrichten. Met een gericht schot schoten zij een bal door een grote poster met daarop de afbeelding van de oude kantine. Achter de poster werd de nieuwe kantine zichtbaar die vervolgens door genodigden en belangstellenden kon worden bezichtigd.

PSV-speler Dumfries, die vorig jaar debuteerde in Oranje onder Ronald Koeman, speelde in de jeugd zeven jaar voor Smitshoek, voordat hij via Spartaan’20 bij Sparta terecht kwam. Hij ondernam graag de reis van Eindhoven naar Barendrecht. “Ik heb hier altijd met veel plezier gespeeld en ken nog veel jongens.” Dumfries zei zijn ogen uit te kijken in de nieuwe kantine van Smitshoek. “Ik ken ‘m niet meer terug. Hij straalt met die warme en bruine tinten veel warmte uit. Heel sfeervol.”

Hij was niet de enige van de bezoekers die onder de indruk was. De inrichting is volledig veranderd. “De muren zijn blijven staan en qua vierkante meters is het nog net zo groot”, zei bestuurslid commerciele zaken Marcel van den Eijden. “Maar ik kan me voorstellen dat mensen het niet meer herkennen. De vloer is nieuw, het meubilair, de bar is verplaatst. Van het jeugdhonk hebben we een koffi ecorner gemaakt. Op zaterdag kan het hier verschrikkelijk druk zijn met ouders. We hebben dagen met vijftig wedstrijden.”

De oude kantine was nog ingericht volgens de oude stijl. “Zoals voetbalkantines vroeger waren. Functioneel, zonder poespas. Op zich niks mis mee, maar inmiddels zijn we als Smitshoek wel fors gegroeid. We hebben zeventienhonderd leden. Daarnaast vraagt de tegenwoordige tijd wat meer luxe en comfort. Het mocht allemaal wat gezelliger. Vandaar dat we vanaf het begin met onze leden gecommuniceerd hebben dat we een huiskamer wilden creëeren. Een plek waar iedereen zich op zijn of haar gemak voelt. Dat is goed gelukt.”

Bij de fi nanciering van het project (kosten ongeveer 100.000 euro) speelde ook Denzel Dumfries een belangrijke rol. Door zijn miljoenentransfer in 2018 van SC Heerenveen naar PSV ontving Smitshoek een aanzienlijk bedrag aan opleidingsvergoeding. Dat was een aardig beginnetje, volgens Van den Eijnden. “Daarnaast hebben we, om de betrokkenheid van de leden te vergroten, en crowdfundingsactie opgezet. Dat heeft meer dan tienduizend euro opgeleverd.”

Het oude meubilair kwam niet op het oud vuil. “Wat we konden verkopen hebben we verkocht.” Bestuurslid communicatie Marcel Troost: “Ik werk als docent bij de brandweer en wij hebben meer dan veertig stoeltjes overgenomen. Die staan bij ons in het leslokaal.” Veel overlast hadden de leden niet van de verbouwing, want deze werd in de zomer uitgevoerd. Van den Eijden: “We zijn half juni begonnen. Bij het slopen hebben vrijwilligers van de club geholpen, de verbouwing zelf hebben we door professionele partijen laten doen. Daar was het een te grote klus voor.”