Petry Hoofdman (45) genoot met volle teugen van zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van het eerste elftal van vv Melissant. Hij stond als kapitein op het dek van het vlaggenschip van Melissant en zag een zonnige toekomst voor zich opdoemen. Na een leerzaam seizoen, hoopt hij komend jaar de vruchten te plukken.

De gemiddelde leeftijd van de selectie vertelt het verhaal van Melissant. De vierdeklasser is ongelofelijk talentvol, maar moet nog groeien. Het is in ieder geval overduidelijk dat Melissant veel potentie heeft, waar de club in de komende jaren van kan profi teren. Het afgelopen seizoen was leerzaam voor trainer Petry Hoofdman en zijn spelers. De elfde plek op de eindklassering past eigenlijk niet bij de kwaliteiten van Melissant, maar zijn wel het gevolg van een leerjaar. “Ze speelden bij Melissant 4-4-2, ik heb dat omgezet naar 4-3-3. Ik wil altijd aanvallend voetballen binnen de mogelijkheden die er zijn. We hebben dit seizoen aan elkaar en aan de andere manier van spelen moeten wennen, volgend jaar gaan we daar de vruchten van plukken.”

DEBUUT
Hoofdman voetbalde jarenlang bij SNS en De Jonge Spartaan, waar hij de afgelopen tien jaar trainer van de jeugd en het tweede team was. Toen hij het aanbod kreeg om hoofdtrainer bij Melissant te worden, hoefde hij niet lang na te denken. “Een hele mooie kans om bij een eerste elftal aan de slag te gaan.” Hij noemt zijn debuutjaar ‘supergaaf’. “Er zit meer in dan de ranglijst doet geloven, met het oog op de toekomst zit het wel goed. De trainingsopkomst is optimaal, ik heb wat jongens kunnen laten debuten. Ik vond het echt fantastisch.”

De trainer is niet het type dat louter naar de eerste elf kijkt, ook de jongens daarachter zijn voor hem van belang. “Als je ook die groep kan motiveren, doe je het goed.”

HOBBELS
Hij hoopt volgend jaar stappen te zetten. “Als we een goede voorbereiding draaien, kunnen we met vertrouwen en frisse moed aan het nieuwe seizoen beginnen. Ik ben er van overtuigd dat we hoger kunnen eindigen. Maar het is aan het team en aan mij om dat te laten zien. Als je wint, groeit het vertrouwen in eigen kunnen ook en dat is precies wat wij nodig hebben.”

Hoofdman hoopt een constanter Melissant te zien in 2019-2020. “Ajax is ook wat hobbels tegengekomen voor ze bereikten wat ze dit seizoen hebben bereikt.” De vierdeklasser is dan niet zo groot, maar heeft volgens de trainer meer te bieden dan de buitenwacht denkt.

Het bestuur creëert de optimale omstandigheden en biedt alle mogelijkheden die nodig zijn om te kunnen trainen en presteren. Met de sfeer zit het ook wel goed, zo klinkt het door in de woorden van de 45-jarige oefenmeester. “Maar dat pilsje na de wedstrijd smaakt toch wel lekkerder met drie punten in de pocket.”