Sliedrecht-doelman Mathijs Donatz (28) stond tien jaar geleden te boek als een van de grootste keeperstalenten van Nederland. Donatz keepte in de jeugd van Feyenoord en Sparta, waar hij op 15 november 2010 zes minuten in de hoofdmacht mocht keepen tegen PEC Zwolle (3-1 nederlaag) als invaller voor André Krul.

SLIEDRECHT – Spelers als Ruud Knol, Ruud Kras, Nathan Rutjes, Ricky van den Bergh, Lerin Duarte, Jetro Willems, Nick Viergever, Kevin Strootman en Marten de Roon behoorden destijds tot zijn ploeggenoten. ,,Een hele mooie lichting, maar helaas heb ik bij Sparta niet de kans gekregen om me verder te ontwikkelen. Toen ik zestien was kreeg ik een driejarig contract, maar toen Wiljan Vloet in de zomer van 2011 terugkeerde bij Sparta als algemeen en technisch directeur besloot hij alle aflopende contracten niet te verlengen. Ik ben toen nog wel even op stage geweest bij Toronto FC via Aron Winter, maar ik zag het toen ook niet zitten om als jonge jongen alleen in Canada te gaan wonen. Achteraf had ik dat avontuur misschien wel aan moeten gaan, maar ik koos destijds heel bewust voor een amateurclub (Alphense Boys, red.) en een studie om me te richten op een maatschappelijke carrière,” vertelt Donatz, dit seizoen bijna wekelijks behorend tot de uitblinkers bij Sliedrecht. In de competitie, waarin Sliedrecht als tweede eindigde achter kampioen Sportlust ’46, hield hij liefst elf keer de nul. Verder had Donatz een heldenrol in de strafschoppenserie bij Kloetinge in de halve finale van de districtsbeker. ,,Ik ben nu uitstekend op mijn plek bij Sliedrecht en heb het plezier in het voetbal ook helemaal terug, maar dat is in de eerste jaren na Sparta wel minder geweest. Als jonge jongen vecht je jarenlang voor die droom om profvoetballer te worden en als het dan bij zes minuten in Sparta 1 blijft is dat best lastig. Uiteindelijk komt heel veel gewoon neer op geluk en vertrouwen in die jaren. Een dag na mijn debuut ging ik bijvoorbeeld weer terug naar het tweede, omdat de club Oscar Moens had gehaald voor meer routine in de kleedkamer.

Een van de mooie herinneringen uit die jaren zijn voor Donatz de wedstrijden voor Oranje onder 19, waar hij samenspeelde met onder andere Daley Blind, Leroy Fer en Georginio Wijnaldum. ,,Wij werden in dat jaar landskampioen met Sparta A1, dus wij konden gewoon de jongens van Ajax en Feyenoord uitlachen in de kleedkamer bij Oranje. Dat was natuurlijk wel bijzonder. Wijnaldum was destijds nog een verlegen en schuchter mannetje, maar als hij eenmaal op het veld stond zag je wel dat hij een leeuwenhart had. Toen hij onlangs als invaller binnen tien minuten twee keer scoorde tegen FC Barcelona in de halve finale van de Champions League was ik natuurlijk enorm trots.”