Leo Lansbergen heeft een advies voor alle moeders die nog een leuke jongen zoeken voor hun dochter. Die zijn bij de, vrijgezelle, spelers van Nieuwerkerk aan het goede adres. “We hebben de ideale schoonzonen”, zegt de teammanager van Nieuwerkerk 1. “Nette, fatsoenlijke knapen die zich nooit misdragen. Niet op het veld en niet in de kleedkamer.”

De vierde klasse is daarom even wennen voor Lansbergen. “We spelen regelmatig wedstrijden waarin de tegenstanders over de schreef gaan. Dat vind ik jammer, maar blijkbaar is dat inherent aan het niveau. Het enige antwoord: promoveren.”

Over promotie gesproken, de carrière van Lansbergen als teammanager zit in een stijgende lijn. “Zo zou je dat kunnen zien”, reageert hij. Voordat hij leider werd van het eerste elftal bekleedde hij de functie bij het tweede (drie seizoenen) en daarvoor het derde (twee seizoenen) elftal op zondag. “Ik ben betrokken geraakt bij de club door mijn twee zoons die er voetbalden. Ik heb altijd training gegeven of een ploegje gecoacht. Mijn beide zoons spelen niet meer, maar ik ben zelf blijven hangen.”

Zijn eerste seizoen bij Nieuwerkerk 1 was meteen een roerige. In oktober maakte de club bekend definitief over te stappen naar de zaterdag. “Dan moet je nog bijna een heel seizoen verder. Zo’n besluit hakt er natuurlijk in bij de spelers, los van het feit dat je als club wordt teruggeworpen naar het laagste niveau. Voorbeelden van spelers die er bij clubs in een soortgelijke situatie met de pet naar gingen gooien zijn er legio. Ik neem daarom mijn petje af voor onze jongens. Die raapten hun boeltje bij elkaar en hebben tegen elkaar gezegd: we gaan lol maken. Daardoor wonnen we nog de tweede periodetitel ook. De club blij, spelers ook, want die hadden zich mooi in de kijker kunnen spelen.” Zeven spelers maakten de overstap van de zondag naar de zaterdag. Naast dat zevental kreeg Ron Luijten, die al een seizoen kwartier had gemaakt op zaterdag als trainer, Lansbergen erbij. “Ik kende Ron al, want ik heb met hem bij het tweede gewerkt. Ik hoefde me ook niet aan de spelers voor te stellen. In de winterstop zijn we met de zaterdag- en zondagselectie gezamenlijk naar Marbella geweest. Dat was een goede zet van de club.”

Met Mathew van Kampen zorgt Lansbergen ervoor dat alle niet voetbal gerelateerde zaken goed geregeld zijn. “Van het invullen van het digitale wedstrijdformulier tot het klaarleggen van het tenue. In de rust zorgen we voor de thee.”

Hij let er ook op dat zijn jongens genoeg vitamientjes binnenkrijgen. “Ik heb altijd sinaasappels bij me en die snij ik in stukjes. Dat vinden ze lekker in de rust. Ik neem ook altijd bananen mee. De plaatselijke groenteboer is heel blij met mij.”

Hij is donderdag altijd op de club. “Dan kijk ik naar de training en drink ik een glaasje mee. Ook wip ik op dinsdag nog even snel langs, maar dat is meer als ik nog een shirtje, broekje of sokken mis. Het komt wel eens voor dat die per ongeluk in een tas van een speler terechtkomen. Dan app ik even en maak de uitrusting weer compleet.”

Genieten doet hij van de voetbalhumor. “Laatst nog was Bart Slob jarig. Nou, Bart op de tafels in de kantine en iedereen zingen. Ik weet niet hoeveel appjes hij heeft gekregen met felicitaties. Tot aan de volgende dag aan toe. Toen heb ik toch nog even de ledenlijst erbij gepakt. Bleek Bart in september jarig te zijn. Dat is mooi toch?”