“Geloof me, ze willen niets liever dan rennen”’, reageert Macy Mak (24) op de vraag of er een ‘markt’ is voor voetbal voor kinderen van twee, drie en vier jaar. Sinds Lekkerkerk vorige maand bekend maakte te gaan starten met voetbal voor peuters stromen de aanmeldingen van ouders binnen. “Blijkbaar was er een enorme vraag naar.”

Het peutervoetbal bij Lekkerkerk beleeft op 30 april haar vuurdoop. Die dag hebben rond de twintig peuters hun eerste training op het programma staan. “We hebben voorlopig drie groepen van maximaal tien kinderen. De eerste groep start dinsdagochtend om half tien, de tweede groep om elf uur en de derde groep dinsdagmiddag om half drie. Als er nog meer belangstelling is hebben we de mogelijkheid om nog een extra groep in de middag te maken”, zegt Mak, zelf speelster van vrouwen 1 en trainster van de meisjes onder dertien jaar.

“Iedere training duurt een uur. De nadruk ligt op het plezier maken. We spelen veel spelletjes en alles is gericht op de bal. Dribbelen met de bal, trappen van de bal. Eigenlijk is het ‘het kind met de bal’.”

Het idee komt uit de koker van mede-initiatiefneemster Tiffany van Berg. “Zij is mijn medespeelster in het vrouwenteam en heeft een zoontje van bijna drie, Jordy, die niets liever wil dan voetballen. Toen zij ging rond kijken van wat er in de buurt is, kwam ze tot de ontdekking dat er op het gebied van peutervoetbal vrijwel niets is. Ja, er is een organisatie, Voetjebal, ergens in Vlaardingen, maar dat is een zaaltje en best prijzig. Voor een jaar is dat driehonderd euro.”

“We hebben tegen elkaar gezegd: waarom proberen we dat bij Lekkerkerk niet op te starten? Hier in het dorp biedt alleen de gym sport en beweging voor peuters aan.”

Het bestuur toonde zich meteen enthousiast. “Lekkerkerk heeft al mini-voetbal, maar dat is vanaf een jaar of vijf. Dit sluit daar perfect op aan. De club hoopt natuurlijk dat de peuters doorgroeien naar het reguliere jeugdvoetbal.”

Voorlopig gaat het om een ‘pilot’. “We beschouwen deze periode, van 30 april tot begin juli als een proef. We hadden geen idee wat je ouders moet laten betalen voor het peutervoetbal, want het is geen normaal lidmaatschap. De club heeft gezegd dat het in eerste instantie gratis is. Na de pilot gaan we evalueren.”

Mak wordt één van de trainers van de peuters. “Ik kijk er nu al naar uit om ze te trainen. Dat jonge grut, dat nog volledig onschuldig in het leven staat. Heel anders in ieder geval dan de meisjes. Dat zijn pubers. Ook leuk, maar op een andere manier.”

Dat het aantal aanmeldingen binnenstormde, verbaasde Mak wel. “We hebben wel veel reclame gemaakt. Via Facebook en de clubwebsite. We hebben mensen gevraagd om onze berichten zo veel mogelijk te liken en te delen. Daarnaast hebben we een eigen website met allerlei informatie. Op de website van de club staat een linkje waar ouders zich kunnen aanmelden.”

Jordy kan niet wachten tot de training. “Hij is niet te houden.”