Kai Fens heeft ellende achter zich gelaten

Het seizoen 2017/2018 bracht voor Kai Fens weinig goeds. Hij tobde lange tijd met een achillespeesblessure en moest vanaf de zijlijn toezien hoe Capelle degradeerde uit de derde divisie. “Het is tijd voor betere tijden”, aldus Fens.

Hij beleefde drie seizoenen geleden een stormachtige start bij Capelle. In zijn eerste jaar in Capelse dienst maakte Fens, die gekomen was van hoofdklasser XerxesDZB, zeven doelpunten, nota bene als verdediger.

Bij spelhervattingen was hij het ultieme wapen van de toen nog derdedivisionist. “Ik had in Gertjan Rothman ook iemand die de ballen panklaar op mijn hoofd legde”, schuift hij de eer gedeeltelijk door naar de afgelopen zomer gestopte Rothman (34). “Hij had echt een fantastische trap. Ik hoefde er maar met mijn hoofd tegen aan te lopen.”

Hoe belangrijk Fens is, bleek vorig seizoen. Zonder de inwoner van Rotterdam-Zevenkamp was Capelle verdedigend kwetsbaar én stelde de luchtmacht aanvallend weinig voor. “Een rampjaar”, zo omschrijft hij zelf vorig seizoen. “Ik begon met een achillespeesblessure en eindigde ermee. Tussendoor was ik twee, drie weken fit en speelde daardoor één of twee wedstrijden, maar dan kreeg ik weer last. Na de wedstrijd tegen DOVO was mijn achillespees zo dik dat we bang waren dat hij helemaal zou afscheuren. Toen hebben we de beslissing genomen om het met volledige rust te laten genezen.”

Het betekende wel dat Fens (30) de finale van het seizoen miste. Vanaf de zijlijn moest hij met lede ogen toezien hoe zijn team tegen Ajax-amateurs het derdedivisieschap verspeelde. “Een frustrerend en machteloos gevoel. Je wil graag helpen, maar je kan niet. Het deed veel pijn om de ploeg zo te zien worstelen. Ik had echt het gevoel dat met mij erbij onze kansen op handhaving groter waren geweest. Dat maakt het nóg vervelender.”

Fens heeft de degradatie intussen een plekje gegeven, net als het blessureleed van afgelopen seizoen. Zijn achillespees is vrijwel honderd procent. “De rust heeft goed geholpen. In overleg met de medische staf van de club hebben we de belasting in de voorbereiding op de nieuwe competitie rustig opgebouwd, van eerst 45, naar 60, 70 mi- nuten en later een hele wedstrijd. Soms voelt die pees na een wedstrijd nog wat stijf aan en dan passen we mijn maandagtraining erop aan. Maar het voelt weer goed om onderdeel uit te maken van het team.”

Hij ziet Capelle niet als kampioens-kandidaat in de hoofdklasse. “Misschien waren we dat wel geweest als het anders gelopen had in de voorbereiding”, doelt hij op de vier nieuwe spelers die uiteindelijk om uiteenlopende redenen niet naar sportpark ’t Slot kwamen.

“De club valt weinig te verwijten. Dos Santos doet het nu fantastisch bij Jong Sparta in de tweede divisie, Beeldstroo zat met de gezondheid van zijn broer en zwangerschap van zijn vrouw, Bajic ging op zaterdag werken en Eijsden kon een contract tekenen in Letland. De club heeft nog snel gehandeld en met Franklin Rodriquez een nieuwe speler gehaald, maar de selectie is minder sterk dan die op voorhand leek.”

“Voor ons is het belangrijk een goed seizoen te draaien. Een plek bij de eerste zeven zou mooi zijn, want vergis je niet in de kracht van de hoofdklasse. Er zitten veel goede elftallen in.”

Geef een reactie