Volgend jaar wordt gevierd dat het voetbal in Hillegom honderd jaar oud is. VV Hillegom, VV Hillijnen, Concordia en SIZO brachten illustere namen voort. Ze komen allemaal terug in het vuistdikke boek dat door een groepje vrijwilligers wordt samengesteld. Eén van de auteurs is Jules Rotteveel. “Je zou met alle toppers een aardig elftal kunnen samenstellen.”

FRANS VAN DER HULST
Rotteveel: “Frans van der Hulst is ongetwijfeld de grootste voetballer die Hillegom heeft voortgebracht. Hij ging als topscorer van Hillegom in 1935 naar Haarlem. Daar speelde hij lange tijd met Kick Smit, de beste voetballer van Haarlem aller tijden. Frans was aanvaller, maar speelde in de wedstrijd tegen het Heerenveen van Abe Lenstra op het middenveld. In die wedstrijd werd Haarlem, dat met 2-0 won, kampioen van Nederland. Hij heeft nooit gespeeld voor het Nederlands elftal, maar wel voor het zwaluwen-elftal. Dat was het Nederlands B-team.”

LOEK VAN BRAAM
“Hij heeft lange tijd bij RCH in Heemstede gespeeld. RCH was in die jaren een topclub. Op een gegeven moment is Loek teruggekomen naar VV Hillegom. Een leuke anekdote is dat Hillegom hem overhaalde om terug te keren door te zorgen dat het schildersbedrijf van zijn vader, bij wie hij als schilder werkte, veel werk kreeg in toen nieuwbouwwijk Elsbroek.”

BOB DE JONG
“In de jaren zestig speelde VV Hillegom een periode in de hoogste klasse van het zondagamateurvoetbal, enkele jaren later deed SIZO dat in de hoogste klasse van het zaterdagvoetbal. Bij beide teams stond Bob de Jong in de spits. Hij was snel en had een hard en zuiver schot.”

EEF VAN DER WAAL
“In de jaren zestig waren er lange periode goede keepers bij SIZO, Hillegom en Concordia. Eef van der Waal had een spectaculaire stijl. Ik ging regelmatig bij hem kijken. Hij was erg atletisch, maar was ook niet vies van psychologische oorlogsinvoering. Bij een strafschop deed hij er alles aan om de penaltynemer uit het evenwicht te brengen. Hij huppelde dan van rechts naar links op doellijn. Ik zie het nog helemaal voor me. Hij heeft drie jaar als prof gespeeld bij VV Alkmaar, de voorloper van AZ’67. Hij kon daarna nog naar Blauw-Wit en Telstar.”

PATRICK VAN DAM
“Ik heb Patrick bij Concordia zien opgroeien. Hij maakte op zijn zeventiende zijn debuut in het eerste, een jaar later werd hij door FC Haarlem opgepikt. Daar viel hij op, kreeg een contract, waarna Ajax hem kocht. Voor die transfer heeft Concordia nog tienduizend gulden opleidingsvergoeding gehad. In 1995 maakte Patrick deel uit van de selectie van Ajax. Hij is niet doorgebroken. Louis van Gaal vond hem niet goed genoeg. Hij kon naar Telstar, FC Dordrecht en terug naar Haarlem, maar op advies van Edwin van der Sar is hij naar Noordwijk gegaan. Daar heeft hij nog grote successen beleefd. Onder Ruud Bröring is hij met Noordwijk nog landskampioen bij de amateurs geworden.”

ROGIER KOORDES
“Rogier is laat ontdekt. Hij speelde bij Hillegom waar hij pas op zijn 22ste werd weggehaald door Telstar. Hij heeft daar van 1994 tot en met 1997 onder contract gestaan. Daar na is hij naar Engeland gegaan om bij Port Vale te gaan spelen. In 1999 is hij teruggekeerd in Nederland bij TOP Oss, waar Lex Schoenmaker zijn trainer was. Daarna speelde hij nog bij FC Haarlem en voordat hij terugkeerde bij Hillegom bij Ter Leede. In 2007 heeft hij nog bij FC Rijnvogels gevoetbald.”

SIMON KISTEMAKER
“Hij is maar een jaar trainer geweest, maar is wel in Hillegom, bij mijn vroegere club Concordia begonnen. In het boek ‘De laatste culttrainer’ wordt zijn periode bij Concordia nog aangehaald. Kistemaker, die uit IJmuiden kwam, zegt daarover: “Olieboeren of bollenboeren, het is dezelfde mentaliteit.” Hij deed in die periode het CIOS en liep stage bij ons. Ik heb als jeugdspeler nog training van hem gehad. Ik kan me nog herinneren dat hij de nadruk legde op conditie. Ik weet nog dat-ie aan het begin van de training twintig ballen rond de middenstip had neergelegd. Aanraken deden we die ballen niet. Hij liet ons rennen, de hele training.”

DICK VAN EGMOND
“Dick is van origine een echte Concordiaan. Zijn vader is jarenlang wedstrijdsecretaris geweest van Concordia. Dick zelf haalde het derde elftal. Hij heeft zich al vroeg gestort op het fluiten. Hij is internationaal scheidsrechter geworden. Inmiddels is hij de scheidsrechtersbaas van de KNVB. Ik moet hem nog interviewen voor ons jubileumboek. Hij heeft mooie verhalen. Hij vertelde dat hij een keer een competitietopper heeft moeten fl uiten in de Albanese competitie. Scheidsrechter zijn tijdens die wedstrijd was te gevaarlijk voor Albanezen. Eén scheidsrechter was doodgeschoten. Dick is zelf gaan kijken op het kerkhof. Daar lag inderdaad zijn voorganger.”