Karin Braber is alweer ruim tien jaar een bekend gezicht bij SNS. Als moeder van Nick en Jordy, leidster, lid van de activiteitencommissie, maar toch vooral als fotografe bij onder meer de wedstrijden van de selectie. De leden van de club uit Stad aan ’t Haringvliet zijn maar wat blij met haar inzet.

Ze moet er nu toch echt aan geloven: zelf een keer voor in plaats van achter de camera staan. “Ik loop niet voor niets altijd met dat ding in mijn handen, sta er liever achter”, vertelt Karin Braber lachend. Ze begon pakweg zes jaar geleden met het fotograferen bij wedstrijden van de selectie. “Ik heb een jaar of acht terug een spiegelreflexcamera gekocht, maar je kent het wel: die belandde in de kast. Op een zeker moment bedacht ik dat het leuk kon zijn om foto’s bij een wedstrijd van de selectie te maken. Ik heb dat gedaan en kreeg gelijk leuke reacties. Sindsdien ben ik er bijna altijd bij, bij alle thuis- en uitwedstrijden.”

WATERPOLO
Ze begon echter elf jaar geleden al als vrijwilligster, toen haar oudste zoon Nick wilde gaan voetballen. Wijlen Leon Smit trainde toen de jeugd maar ging ermee stoppen, waarna zij het van hem overnam. “Nick liep vanaf het moment dat hij kon lopen al met een bal aan zijn voet. Zijn opa Adrie Braber is ook verzot op voetbal, hij is inmiddels zelfs het oudste lid van de club. Hij heeft Nick de liefde voor het voetballen bijgebracht. Nicks vader heeft vroeger ook bij SNS gevoetbald, maar het voetballen was niet echt zijn ding.”

Braber is vanaf dat moment het JO7-team gaan trainen en coachen. “Ik ging vroeger zelf met mijn vader mee op zaterdagmiddag naar de voetbalclub in Barendrecht, waar ik vandaan kom. Daar heb ik de liefde voor het spelletje meegekregen, hoewel ik zelf aan waterpolo deed. Maar bij die kleintjes maakt je eigen ervaring met het voetbal nog niet zo veel uit, ik heb online veel kennis opgedaan.”

Twee jaar later stroomde Nick door, maar zijn moeder bleef trainer en coach van de JO7. Haar jongste zoon Jordy werd namelijk lid. “Met dat team ben ik meegegroeid, zij vormen nu de JO15.” Nick voetbalt inmiddels in de selectie van SNS, waar Karin maar wat trots op is.

35+
Daarnaast is Braber lid van de activiteitencommissie, begeleidt ze de pupil van de week bij de selectie en regelt ze de contacten met de pers. Ze steekt flink wat uren in Sportclub Nieuwe Stad, gewoon omdat ze het leuk vindt. “En omdat mijn kinderen daar voetballen.” Ze voetbalt zelf overigens ook sinds een paar jaar, in een team voor 35-plussers.

Ze hoopt dat SNS in de komende jaren nog eens wat nieuwe gezichten kan verwelkomen. “Je ziet nu vooral dezelfde mensen, ook bij de wedstrijden van de selectie, dat is weleens jammer. Het is een hele gezellige club, buiten Het Trefpunt is SNS eigenlijk het enige wat we hier hebben in het dorp. Dat maakt het tot een hechte vereniging.”