Ploeggenoten van Rick Nieuwveld konden hem bij zijn debuut wel zoenen. Bij een 2-1 voorsprong in de wedstrijd tegen Heinenoord verrichtte het 18-jarige talent van SV Poortugaal een heldendaad door de bal van de lijn te halen. Poortugaal won uiteindelijk met 4-1 en pakte zo belangrijke punten in de strijd om handhaving in de eerste klasse.

Ik had niet verwacht dat ik al mijn debuut in de competitie zou maken”, zei de mbo-student sport en bewegen na het treffen. Eén van de eerste acties van interim-trainer Marco van Rijn, die de ontslagen Henk Dirven opvolgde, was Nieuwveld volledig bij de selectie haalde. “Ik trainde eerst alleen op dinsdag mee, op donderdag trainde ik bij mijn eigen team, de JO19- 1. De nieuwe trainer wilde echter een wat grotere groep, vandaar dat hij mij er definitief heeft bijgehaald.”

De eerste week met de nieuwe trainer was spannend, vond hij. “Je merkte heel goed dat er een nieuwe trainer was. Iedereen deed zijn stinkende best, iedereen wilde weer laten zien dat hij in de basis hoort.”

Eerder dit seizoen al kreeg hij speeltijd van Henk Dirven in de oefenwedstrijd tegen WCR. Nieuwveld maakte in dat duel, met 3-0 gewonnen door de blauwzwarte fusieclub, indruk. Hij scoorde fraai de 1-0 en daarnaast bereidde hij de 2-0 van Niels Versteege voor. “Hij ging zó de kruising in”, beschrijft zijn vader Patrick, die bij het gesprek zit (‘moet dat?’), het doeltreffende schot. Nieuwveld corrigeert meteen. “Hij ging er aardig in, maar niet in de kruising.”

Nieuwveld heeft zich vooral de laatste jaren stormachtig ontwikkeld. “Hij was in de onderbouw zeker niet de beste speler”, zegt zijn vader, die een tijdje zijn leider en trainer was. “Er waren drie, vier spelers die handiger waren met de bal. Technischer dus vooral.

Nieuwveld zette zijn eerste stappen op het voetbalveld bij DEHDeMusschen in Rotterdam-Zuid, aangemoedigd door zijn opa, oud-Musschen- en oud-Papendrecht- voetballer- Geo Junte. Zijn grootvader was het ook die de trainers van de ranke speler, toen al speler van PSV Poortugaal, adviseerde om het eens als middenvelder te proberen. “Dat was in de D2. Ik speelde in de spits, maar mijn opa had blijkbaar gezien dat ik als middenvelder het beste tot mijn recht zou komen. Ik ben niet supertechnisch, maar heb wel een groot loopvermogen.”

Als middenvelder groeide Nieuwveld uit tot de motor van de elftallen waarin hij speelde. “Ze noemen dat tegenwoordig box-to-box speler, geloof ik”, reageert zijn vader. “Lopen dat hij kan, met die lange stelten, dat vind ik echt verbazingwekkend. Hij is heel moeilijk van de bal te krijgen. En er zit een goede kop op. Als er balverlies wordt geleden, wil hij zo snel mogelijk de bal weer veroveren.”

Ik heb wel een periode gehad dat ik mij af en toe liet verleiden om wat te zeggen tegen de scheidsrechter, maar zag al snel in dat dat weinig nut had”, laat het één meter 88 grote talent zien over de nodige zelfreflectie te beschikken. “Tegenwoordig steek ik mijn energie alleen maar in zaken waar ik invloed op heb.”

Hij heeft een duidelijke voorkeur voor ‘8’. “Dat voelt als spin in het web. Ik wil graag veel doen. Die positie heeft dat in zich.