SV Poortugaal beschikt na de fusie tussen PSV Poortugaal en Oude Maas over een mooie en grote jeugdafdeling. Na de samensmelting gaat alle aandacht van de club uit naar het optimaliseren van de opleiding. “De breedtesport moet meeliften met de selectieteams.”

Jeugdvoorzitter Danny Hoogendoorn schetst in het kort een beeld van de situatie ten tijde van de fusie, waarbij bijna duizend voetballertjes in de leeftijd van zes tot acht jaar een plaats moesten krijgen in één van de bijna zestig jeugdteams van de nieuw gevormde club.

Perfect is het zeker niet verlopen, maar gezien de omstandigheden en de snelheid waarmee de fusie tot stand is gekomen, mogen we denk ik niet klagen”, reageert Hoogendoorn. “Uiteraard zijn we tegen problemen aangelopen, maar die hebben we toch allemaal aardig kunnen tackelen.”

Van de selectieteams hadden we een redelijk goed beeld van de spelers, maar daaronder werd het lastiger. We hebben wat middagen georganiseerd waar we onderlinge wedstrijden hebben laten spelen. Hier en daar zijn er wat scheve verhoudingen, maar over het algemeen zijn we er als jeugdafdeling in geslaagd om een evenwichtige indeling te creëren.”

Ook Hoogendoorn, die vijf jaar geleden jeugdvoorzitter werd van PSV Poortugaal, moet nog wennen aan die schaalvergroting. Als hem wordt gevraagd naar het aantal teams in de verschillende leeftijdsklasse moet hij de app van sportlink erbij pakken. “Vorig seizoen wist ik dat allemaal nog uit mijn hoofd.

Van de JO7 tot en met de JO19 telt SV Poortugaal 51 teams en dan zijn niet eens de meisjesteams meegeteld. “Een grote organisatie”, weet Hoogendoorn. “Oude Maas had een wat betere onderbouw, wij een betere bovenbouw. Dat kwam goed uit.”

Hoogendoorn en zijn team staan voor de klus om de kwaliteit van de jeugdopleiding te verhogen. “Het doel van de club is dat zestig procent van de spelers in de hoofdmacht straks is opgeleid door onszelf.”

Met dat ‘straks’ geeft hij al aan dat die doelstelling er één is voor de langere termijn. “We moeten er echt de tijd voor uittrekken. We hebben duidelijk voor ogen wat we willen, nu komt de daadwerkelijke uitvoering en invulling van het plan.”

Met Ronald Attema heeft de club een Hoofd Jeugd Opleiding die het technische deel van de ontwikkeling, die SV Poortugaal hoopt door te maken, bewaakt. De eisen die de club zichzelf heeft opgelegd zijn niet mals. Gediplomeerde trainers voor alle selectieteams, die bij voorkeur geen familiare band hebben met een speler, die bovendien de trainers van de niet-selectieteams meekrijgt in de lift naar boven. “We zetten breed in”, benadrukt Hoogendoorn. “In de onderbouw hebben we al besloten om drie selectieteams te formeren. De breedtesport moet meeliften met die selectieteams. Ook daar willen we spelers een zo goed mogelijk niveau qua trainingen aanbieden. Daarbij hoort ook een goede interne scouting. Die zijn we ook aan het opzetten.”

De aandacht die het de jongenstak wil geven, moet er ook zijn voor de meisjeslijn. “De club heeft duidelijk de ambitie uitgesproken om bij de vrouwen naar een hoger niveau te gaan”, vertelt Hoogendoorn, die vorig seizoen zelf nog trainer was vrouwen 1. “We spelen vierde klasse, maar de MO19 komt uit de in de hoofdklasse. We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we vanaf de MO11 in alle leeftijdsklassen een team hebben. Het meest ideale is dat je per leeftijdscategorie twee teams hebt, omdat je dan kunt selecteren. Dat is echter niet realistisch, omdat ons achterland in Poortugaal en de regio beperkt is. Er is hier in de buurt behoorlijk wat concurrentie op het gebied van meisjes- en vrouwenvoetbal.”