‘Wilhelmina’26 is een warme club’

Voormalig profvoetballer Marcel van Helmond weet dat hij een goede keuze heeft gemaakt om dit seizoen voor Wilhelmina’26 te kiezen. Er is een klik tussen hem en de club en verlenging van zijn contract lijkt slechts een kwestie van tijd.

Marcel van Helmond voelt zich thuis op De Ebbe. ,,Mij was al verteld dat Wilhelmina’26 een warme club met sympathieke mensen is. Daar ben ik in de ruim vier maanden dat ik er trainer ben alleen maar in bevestigd. Onlangs werden mijn beide ouders binnen een week na elkaar met een herseninfarct geconfronteerd. Als ik dan zie en hoor hoe iedereen van de club met ons meeleeft. Ik hou daar wel van.” Van Helmond had met Wilhelmina’26 een bizarre start van het seizoen. Op de eerste speeldag werd bij Heukelum met 9-2 verloren. ,,Ik heb mij die dag echt achter de oren gekrabd en heel even afgevraagd waar ik aan begonnen was. Na vier wedstrijden stonden wij op de tweede plaats. Zo vreemd kan het gaan in de voetballerij. Nu ik een paar maanden verder ben weet ik wat de kwaliteiten van mijn spelers zijn en kan ik mijn keuzes maken. De ploeg moest natuurlijk ook aan mij wennen. Ik wil dat mijn spelers zoveel mogelijk voetballende oplossingen zoeken. Met het team maak ik progressie en nu moeten wij ons doorontwikkelen.”

Rendement
De met 5-1 verloren wedstrijd tegen Roda Boys maakte duidelijk dat er nog wel wat werk voor de Oosterhouter aan de winkel is. ,,Deze tegenstander gaf ons heel wat huiswerk mee en daar ga ik mee aan de slag. Duidelijk werd dat er spelers in het veld staan die er vol voor gaan. Soms pak ik spelers die voetballend minder zijn maar bereid zijn om zich op te offeren in het systeem.” Natuurlijk kan ook Van Helmond slecht tegen zijn verlies maar hij zal nooit concessies doen aan de door hem ingeslagen weg. Hij houdt vast aan zijn visie.

Bij Wilhelmina’26 is topscorer Nick Linnenbank naar Roda Boys vertrokken. ,,Ik heb Samuel Hartgers bij ons in de spits gezet. Tegen Roda Boys heb ik beiden gezien. Ik ben fan van Samuel, die er al zes heeft inzitten. Het rendement van Hartgers is dus duidelijk hoger.” Van Helmond is voorzichtig in zijn prognose voor dit seizoen. ,,Als wij een stabiele middenmoter worden is dat prima. Wie weet hebben we een keer een goede reeks waardoor wij om een periodetitel kunnen spelen. Nog belangrijker vind ik de ontwikkeling van mijn groep zodat wij volgend seizoen een volgende stap kunnen maken.”

Succesvol
Van Helmond is in het bezit van het trainersdiploma UEFA A en mag dus tot en met de tweede divisie trainen. De voormalig prof van NAC, Fortuna Sittard, Eindhoven, FC Den Bosch en RBC Roosendaal kwam tussen 1984 en 2001 in 433 wedstrijden in het betaalde voetbal uit. Vervolgens werd hij commercieel manager bij FC Den Bosch en begon hij zijn trainersloopbaan bij WNC. Hij bracht de Waardenburgers naar de tweede klasse. Na vier seizoenen vertrok hij naar het westen om trainer van zondag-eersteklasser IFC te worden. In de afgelopen vier jaar was hij succesvol trainer van GRC 14 dat hij naar de eerste klasse bracht.