Mark van Noorloos beleeft prachtig trainersdebuut bij Sparta’30

Sparta’30 bood clubicoon Mark van Noorloos de kans om in zijn eigen Andel zijn loopbaan als trainer te beginnen. En wat een start heeft Van Noorloos met zijn team: de derdeklasser staat keurig in de subtop.

Mark van Noorloos gold als het grootste talent uit de eigen jeugdopleiding van Sparta’30 en debuteerde op 15-jarige leeftijd bij Achilles Veen in de hoofdklasse van het amateurvoetbal. Dat was destijds het hoogste niveau. Drie jaar geleden keerde Van Noorloos definitief terug bij Sparta’30. ,,Met eigenlijk maar één doel en dat was mijn trainersloopbaan op te gaan bouwen. Ik wil absoluut in het voetbal actief blijven.” Het begon met de opstart van de cursus UEFA C. ,,Vorig jaar combineerde ik dat met het trainerschap bij Sparta’30 JO19-1. Ik kon stage lopen bij Kozakken Boys. In mijn tweede jaar volgde ik in Goes de cursus UEFA B. Dat deed ik samen met Hans de Jong uit Werkendam, nu trainer bij Brakel.” Van Noorloos was stagiair bij Kozakken Boys, waar Nigel Branderhorst zijn mentor was. ,,Kozakken Boys is in de regio de beste club om stage te lopen. Zo af en toe keek ik bij de trainingen van hoofdtrainer Danny Buijs. Dat waren trainingen die tegen het betaald-voetbalniveau aanzitten.”

Van Noorloos vervolgt: “Toen bij Sparta’30 Frans van Wijk al snel bekendmaakte dat hij na één seizoen weer ging vertrekken, ben ik er direct ingesprongen. Ik ben blij dat de club mij de kans biedt om hier als trainer te starten. Het is een jonge groep, waarvan ik vind dat er voldoende kwaliteit is.”

Verhoudingen
“Dat wij in de subtop staan, hadden weinig mensen gedacht. Maar ik heb nu een redelijk beeld van de verhoudingen in deze derde klasse D en dan hebben wij deze positie gewoon zelf verdiend. Wij gaan er alles aan doen om ons in het linkerrijtje te handhaven.” In deze klasse kan iedereen punten van elkaar pakken. ,,Ik dacht dat Sleeuwijk titelkandidaat nummer één zou zijn, maar zij gingen opeens hard onderuit tegen SV Capelle. Toch gaan zij volgens mij meedoen omdat zij een goede mix van jeugd en spelers met ervaring hebben. Het is de enige ploeg waar wij van verloren hebben. Naast Sleeuwijk kunnen ook Everstein, Capelle en Haaften een rol gaan spelen. Ik hoop dat als wij onze serie vast kunnen houden, wij daarachter een plaatsje gaan vinden.” Van Noorloos had het over ervaring in de ploeg. Hij heeft wel een paar spelers met ervaring maar tien spelers van zijn groep zijn 22 jaar of jonger.

Mark van Noorloos vindt dat hij een groep met een fantastische mentaliteit heeft, die steeds meer een eenheid aan het worden is. ,,Dat is voor mij de basis van presteren, want voetbal blijft een teamsport en daarom kies ik vooral voor spelers die alles over hebben voor het team. Ik tracht mijn spelers zoveel mogelijk vertrouwen te geven. Ook als ik voor een speler een vervelende keuze moet maken wil ik dat op een respectvolle manier communiceren. Voor mij is iedereen, of hij nu wel of niet speelt, van evenveel waarde.”