Kristian Versluis timmert aan de weg

0
259

De 17-jarige Kristian Versluis is al een aantal jaar scheidsrechter. Hij begon zijn ‘scheidsrechters carrière’ bij Roda Boys en is daarna overgestapt naar Nivo Sparta. De reden van de overstap is het niveau van wedstrijden, ook zijn ze bij Nivo Sparta wat brutaler en dat vind ik juist fijn om te fluiten. Bij Roda Boys zag Kristian (bijna) geen uitdaging meer. Ook fluit hij sinds afgelopen seizoen voor de bond (KNVB). Daar fluit Kristian Reserve tweede en derde klasse.

Het seizoen 2018/2019 is Kristian Versluis zijn eerste volle seizoen bij de KNVB. Afgelopen seizoen stroomde hij in de winterstop in. Dat komt doordat hij in de eerste seizoenshelft de SOIII deedt. Toen de SOIII was afgerond stond Kristian voor een lastige keuze. Hij moest namelijk kiezen of hij jeugd of senioren wilde fluiten dit seizoen. Kristian koos voor de senioren, omdat hij denkt dat het niveau wat hoger ligt en omdat senioren wat meer weerstand bieden. Of te wel, Kristian wilde een echte uitdaging aangaan.

De keuze die Kristian gemaakt heeft vond de KNVB een beetje riskant, omdat hij jong is en weinig ervaring heeft. Maar natuurlijk is het de keuze aan hem zelf, vertelde de KNVB. “De KNVB geeft altijd aan om eerst jeugd te doen voor de ervaring, maar bleef bij mijn beslissing.” Dat maakt Kristian ook een goede scheidsrechter.

Kristian Versluis heeft zelf nooit gevoetbald. Dat komt doordat zijn spieren overgevoelig is. “Een voorbeeld is: Als iemand tegen mijn knie trapt, klapt mijn knie dubbel. Dat is omdat mijn spieren de klap niet tegen houden. Bij jou houd je spier het wel tegen. Dus daarom ben ik op mijn 12ejaar begonnen met fluiten voor de club. Want ja, ik wilde wel wat in het voetbal doen.” Maar gelukkig kan Kristian wel met vrienden op het pleintje rustig voetballen.

De leukste en de minst leuke ervaringen met fluiten kwam ook nog aan de orde. Daarover zei Kristian het volgende: “Toen ik begon met de cursus kreeg ik als rest wedstrijd FC Den Bosch O13 tegen NAC Breda O13. Dat was wel echt heel tof! Wat mijn minst leuke ervaring van mij is dat bij een senioren wedstrijd op zondag iemand een tegenstander bij de keel greep en op de vuist gingen. Maar gelukkig zei de rapporteur dat ik er niks aan kon doen. Mijn begeleider heeft mij ook een paar goede tips gegeven voor als het nog een keer gebeurd.” Maar zijn wel dingen die iedere scheids onthoudt, ook al wil je de minder leuke dingen vergeten.