Welke soorten scheenbeschermers zijn er?

Naast de enorme keuze aan de diverse voetbalschoenen die je kunt kopen, zijn tegenwoordig ook scheenbeschermers in allerlei vormen, maten, kleuren en patronen te koop. Daardoor kan kiezen nogal lastig worden als je niet precies weet wat je nu graag wilt en daarom zet het VoetbalJournaal vandaag op rij wat voor verschillende scheenbeschermers er op de markt zijn.

Bij een voetbaltenue horen naast je kleding en schoenen natuurlijk ook je, sinds 1999/2000 verplichte, scheenbeschermers. Wanneer je vroeger scheenbeschermers haalde was dit uitsluitend met een sokje voor versteviging rond de enkels en vaak een buigzame stof met daarin een sterke plaat of huls om je schenen te beschermen. Dat is tegenwoordig wel anders.

Verplichting
Op aandringen van de FIFA heeft de KNVB het dragen van scheenbeschermers sinds 1999/2000 ook verplicht gemaakt voor amateurvoetballers en het nut hiervan is natuurlijk overduidelijk. Direct na de invoering liepen de blessurecijfers (van de schenen) drastisch terug. Grote kans dat je zelf ook regelmatig een klap opvangt met je scheenbeschermers die je liever niet met je schenen had opgevangen..

Verschillende soorten
De traditionele scheenbeschermer zit niet voor iedereen lekker en vandaar dat de sportmerken de laatste 5 – 10 jaar verschillende modellen op de markt brachten, met onder andere verschillende pasvormen en stoffen. Zo is er voor iedereen wel een scheenbeschermer die ‘lekker zit’ en je dus zonder irritatie hoeft te voetballen.

Voor een scheenbeschermer kun je onderscheid maken tussen:

– Scheenbeschermer met vaste sok. Deze traditionele scheenbeschermer kennen we allemaal en beschermt ruim driekwart van je scheen en is met klittenband vast te maken.

– Scheenbeschermer met losse sok. Tegenwoordig kun je bij beschermers de sok ook loskoppelen en met één of twee klittenbanden de beschermer om je scheen binden.

– Losse scheenbeschermers met kous. Deze losse beschermer wordt op z’n plaats gehouden door een (compressie)kous, zodat je zonder bandjes of sok speelt en dus minder merkt dat de scheenbeschermer er zit

– ‘Clip-on’ scheenbeschermers. Wat regelmatig ook voorbij komt zijn scheenbeschermers die je om je beent kunt ‘klikken’. Zo heb je geen bandjes, sok of kous en ook bescherming aan de zijkant van je been.

 

 

Links: scheenbeschermers met kous – Rechts: de ‘clip-on’ scheenbeschermers

Alle scheenbeschermers worden dus op z’n plek gehouden door klittenband, kousen of ‘clips’, maar je kunt ook met tape of zogenaamde guard stays zorgen dat ze niet naar beneden zakken. Let er wel op dat de kleur van deze tape of guard stays overeenkomt met de kleur sokken van je wedstrijdtenue.

Dus als je liever zonder sokje onder je scheenbeschermers speelt is er nog genoeg keus om met andere varianten te spelen, die wél lekker zitten. Want scheenbeschermers dragen we natuurlijk niet voor niets.