Wedden op amateurvoetbal

©Tekst: Better Collective & Foto: unibet.eu

Week na week maken duizenden amateurvoetballers her en der in Nederland het shirt nat. In de eerste plaats voor het plezier en voor de eer, maar natuurlijk ook voor de premies. Al zijn die verwaarloosbaar in vergelijking met de bedragen die in het profvoetbal betaald worden. Naast de spelers zelf zijn ook nog eens een veelvoud aan bestuursleden, coaches, vrienden, familieleden, sympathisanten, sponsors, vrijwilligers enz. betrokken bij het amateurvoetbal.

Met acht niveaus, twee afdelingen (zaterdag en zondag), zes districten (Noord, Oost, West I, West II, Zuid I en Zuid II), meer dan 180 competities en meer dan 2500 teams is het Nederlandse amateurvoetbal big business. Dat is natuurlijk ook de gokoperators niet ontgaan.

In het verleden was het mogelijk om via Unibet te wedden op de hoogste klasse van het niet-professionele voetbal. Dat moest dan wel vanuit het buitenland gebeuren. Intussen bestaat ook die mogelijkheid niet meer en kan er dus alleen in de kantine of onder vrienden nog gewed worden op wedstrijden.

In Nederland is gokken in het algemeen verboden. Alleen via de nationale operator Toto kan het wél, maar die biedt enkel weddenschappen op het profvoetbal aan. In België, op Betfirst, Ladbrokes of Circus, is dit ook verboden. Net omwille van de beperkte premies in het amateurvoetbal is er immers een groter risico op omkoping.