Het voetbalseizoen is voor velen, op degenen die nog nacompetitie spelen na, alweer afgelopen en dan volgt er een lange periode van vrije trainingsavonden en wedstrijdloze weekenden waar je van je welverdiende rust kunt genieten. De kans is echter groot dat je inmiddels al van je (nieuwe) trainer hebt gehoord dat je deze zomer niet stil moet gaan zitten en bezig moet blijven om je conditie op peil te houden. Wat hij/zij dus eigenlijk dus bedoelt: lopen. En hoewel dit niet leuk klinkt, vindt het VoetbalJournaal dat het toch verstandig is om naar je trainer te luisteren.

Je ziet het bij ieder elftal op de eerste training: de één loopt de conditie testen met gemak uit, de ander heeft er wat kilootjes bij en die ene middenvelder moet al snel met kramp ervanaf. Niet iedereen heeft de conditie op peil gehouden en dit kan nadelige gevolgen hebben.

1. Nog harder trainen
Als je met een achterstand begint, zit er maar één ding op. Om weer aan te haken zal je nog harder moeten trainen. Had je nu tóch maar naar je coach geluisterd en toch maar een aantal keer per week wat gedaan…

2. Je concurrent heeft een streepje voor
Een conditionele achterstand kan er ook voor zorgen dat de trainer het, vooral aan het begin, niet in je ziet zitten omdat je concurrent toch een stuk fitter is. En wie zit er nou graag op de bank?

3. Grotere kans op blessures
Verschillende studies tonen al jarenlang aan dat een verminderde conditie zorgt voor meer blessures. Je spierkracht en -conditie nemen af als je het niet op peil houdt en wanneer de trainingsintensiteit weer omhoog gaat en je (met een mindere conditie) weer een wedstrijd gaat spelen kun je sneller spierblessures oplopen. En daar blijf je vaak ook nog last van houden…

Andere sporten dan hardlopen
Wellicht dat het hardlopen je niet aan staat en daarom met een mindere conditie aan het seizoen begint. Maar er zijn ook andere sporten om je conditie op peil te houden, zolang je maar ‘lekker bezig’ bent.

Ga bijvoorbeeld honkballen, tennissen of, vooral met dit mooie weer, lekker zwemmen. Met honkballen en tennis ben je ook met kort en lang sprintwerk bezig en baantjes trekken met zwemmen is ook een goede krachtoefening én daarnaast natuurlijk lekker met het warme weer. Of ga gewoon lekker met een groepje op een veld voetballen, wat natuurlijk het meest ideale is. Hoe dan ook, wat je ook doet: elke vorm van beweging kan je basisconditie op peil houden.

Total
3
Shares