Waarom je aan krachttraining moet gaan doen

Voor veel ploegen is de winterstop net voorbij en beginnen zij dus aan de tweede seizoenshelft. Waar veel voetballers juist hun techniek en conditie trainen, is er iets wat veel spelers vaak vergeten te doen, namelijk krachttraining.

Krachttraining is vanwege meerdere redenen goed voor een voetballer. Het is niet alleen handig om die ene tegenstander nu wél te verslaan in een duel, maar ook om zaken waar je minder snel aan zou denken. Het VoetbalJournaal besteedt er vandaag daarom extra aandacht aan, om jou klaar te maken voor het nieuwe seizoen.

1. Kracht
Laten we gelijk beginnen met de meest voor de hand liggende reden. Krachttraining kan je helpen om een sterker onder- en bovenlichaam te krijgen. Met een sterker lichaam houd je gemakkelijker tegenstanders van je af aan de bal of zet je ze juist gemakkelijker opzij om die bal weer te veroveren. Bij specifieke krachttraining (weinig herhalingen, hoger gewicht) hoef je ook niet te verwachten dat je richting de omvang van Arnold Schwarzenegger toegroeit, maar juist ‘gewoon’ sterker wordt.

2. Blessures voorkomen
Met krachttraining worden je spieren steeds sterker en een mooi, maar ook logisch, gevolg hiervan is dat je hierdoor minder blessures op zal lopen. Want niet alleen je spieren worden sterker, maar ook je banden en pezen rondom je spieren versterken zich dankzij krachttraining en voorkom je dus sneller vervelende blessures.

Zeker voor degenen, ook buiten voetbal om, die er regelmatig uitliggen met blessures is dit een goede reden om met krachttraining te starten.

3. Sneller en hoger
Als voetballer hoef je absoluut geen 200 kg te kunnen squatten, maar is het meer zaak om je eigen lichaamsgewicht zo snel mogelijk te kunnen verplaatsen in alle richtingen. Als voetballer heb je natuurlijk absoluut voordeel bij een goede (start)snelheid en een hogere sprongkracht en dit kun je met krachttraining bewerkstelligen.

Welke oefeningen?
Bekende oefeningen, die je als voetballer kunt gebruiken, zijn de squat, leg extension en leg curl om je benen sterker en explosiever te maken. Naast het trainen van je benen kun je ook aandacht besteden aan je bovenlichaam door je core te trainen met verschillende buikspieroefeningen of je rug en borst onder handen te nemen. En bij vele rug- en borstoefeningen neem je vaak ook direct je biceps en triceps mee. Ideaal dus. Denk bijvoorbeeld aan de bench press (borst) of de lateral pulldown (rug) als goede oefeningen voor het bovenlichaam.

Voeding
Krachttraining alleen is niet genoeg. Je zult ook enigszins op je voeding moeten gaan letten om resultaat te kunnen gaan boeken. Het zou natuurlijk zonde zijn als al die uren in de sportschool voor niets waren…