Sociaal weerbaar zijn is tegenwoordig enorm belangrijk. Vooral voor kinderen is dit nog wel eens moeilijk. Word je gepest of krijg je elke dag vervelende opmerkingen naar je hoofd en weet je niet hoe je hier op moet reageren of hoe je hier mee om moet gaan? Denk dan niet dat je er alleen voor staat. Wij spraken met Caroline van Bommel van Ken je kracht. Caroline biedt kinderen, scholen en ouders allerlei oplossingen tegen pesten. We hebben het over wat ze precies doet, wat ze precies biedt, voor wie ze dat biedt en over pesten op de voetbalvereniging.

Iets wat telkens maar terug blijft komen wanneer je je in groepsverband bevindt, is pesten. Altijd zijn er mensen/kinderen die vanuit een bepaalde reden andere mensen/kinderen omlaag willen halen. De meeste kinderen weten niet hoe ze hier op moeten reageren. Caroline vertelde dat ze hier vroeger zelf ook ervaring mee heeft gehad. Toen Caroline zelf lerares wilde worden, merkte ze dat er op de opleiding erg weinig aandacht besteed werd aan dit onderdeel wat toch op iedere school voorkomt.

Na extra opleidingen gevolgd te hebben, biedt Caroline nu sociale weerbaarheidstrainingen en praktische tips & tools voor kinderen die gepest worden en niet weten hoe hier mee om te gaan. Ook biedt Caroline programma’s voor scholen om zo het grote probleem van pesten in grote groepen aan te pakken. “Vaak zie je dat kinderen weggaan of naar een andere school gaan omdat ze gepest worden, maar dan wordt door die pesters gewoon de volgende ‘zwakste schakel’ genomen. Zo ga je het grote probleem pesten niet laten verdwijnen.” In deze programma’s voor scholen biedt ze o.a. lessen aan waarin leerkrachten leren hoe ze met groepsvorming om moeten gaan en leren kinderen hoe ze voor zichzelf en een ander op kunnen komen.

Ook op voetbalverenigingen vindt groepsvorming plaats, dus vaak worden kinderen ook op hun voetbalvereniging gepest. Het verstoppen van kleding als de ander onder de douche staat, schoenen in de prullenbak gooien of zelfs na het douchen iemand in zijn handdoek naar buiten duwen. Dit zijn allemaal dingen die gebeuren. Veel trainers of leiders hebben dit niet door, want het gebeurt vaak wanneer zij even weg zijn. Wanneer ze dit wel door hebben weten veel van hen niet hoe ze moeten handelen. Caroline vertelt dat zij ook wel eens workshops geeft aan trainers, leiders of coaches om ze te leren hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan.

Enkele tips die ze ons al gaf voor voetbalverenigingen zijn: let goed op signalen van kinderen, let op kinderen die buiten de groep vallen, of kinderen die regelmatig bij vechtpartijen betrokken zijn. Zijn zij echt zo’n heethoofd? Of zit er meer achter. Kinderen vinden het vaak grappig wanneer een kind stampvoetend van woede voor zichzelf probeert op te komen en ze zullen dan ook net zolang doorgaan met ‘uitdagen’ tot ze dit doel hebben bereikt. Wees ook alert op kinderen die duidelijk een veilig plekje binnen de groep opzoeken (vaak dichtbij de trainer). Als laatste tip zei Caroline: “Zorg ervoor dat de kleedkamer een veilige ruimte is voor de kinderen, ook wanneer je als trainer niet aanwezig bent.”

Inmiddels is Caroline al negen jaar bezig, ze vertelt ook dat ze in het begin vaak de vraag kreeg om op locatie met een groep kinderen te trainen. Helaas zitten we nu in een periode waarin fysiek samenkomen erg lastig is. Ze is nu ook bezig online meer te kunnen doen en kinderen te kunnen helpen. Ze maakt nu o.a. video’s waarin ze veel tips en tricks geeft aan kinderen. Hiernaast heeft Caroline ook een online community opgezet via haar website waar kinderen op een veilige manier met elkaar kunnen praten om ervaringen te delen en elkaar te helpen.

Bent u geïnteresseerd in de diensten/producten die Caroline biedt? Neem dan nu een kijkje op de website door hier te klikken.