13 jaar geleden heeft Sandra van Veltom een praktijk opgezet in Breda, kort hierna heeft zij een specialisatie sport diëtist gedaan. ‘’Van jongs af aan vind ik sport al erg belangrijk en hou ik mij er veel mee bezig. Zelf kom ik uit de zwemwereld maar in het voetbal ben ik ook erg thuis.’’ Momenteel ziet Sandra in haar praktijk alle soorten ziektebeelden zoals ondergewicht, overgewicht, darmklachten tot aan ziektes als Parkinson.

Wij spraken met Sandra die een aantal tips gaf in verband met voeding.

Tips van een sport diëtist

  1. De basisvoeding moet goed zijn. Rondom een training kun je met je voeding aan de slag met sportdrankjes maar dat is niet zo belangrijk als dat je de hele dag probeert de goede voedingstoffen binnen te krijgen.
  2. Probeer niet de hele week ongezond te eten. Als je de hele week ongezond eet en rondom de training probeert iets gezonds te eten, dan heeft dat te weinig effect. De basis is altijd je standaard dag voeding/schema, dat er voldoende voedingsstoffen, vezels of eiwitten voor je spieren inzitten. Als dat in orde is dan kijk je verder met hoe je rondom je trainingen en wedstrijden eet.
    Als je dat onder controle hebt ga je kijken of er nog extra dingen zijn waar je baat bij hebt bijvoorbeeld in de vorm van supplement gebruik (klein extra effect).
  3. Eet voor een wedstrijd niet te zwaar.Voor een wedstrijd moet je niet te zwaar eten, daar kan je misselijk van worden. Eet ongeveer 2/3 uur van tevoren. Na het sporten is het handig om een goede herstelvoeding met eiwitten en koolhydraten te eten.
  4. De schijf van vijf.Je hoeft de schijf niet exact te volgen, maar het is wel een goede basis om mee te beginnen. Op de website van het voedingscentrum kan je veel informatie vinden over gezond eten.
  5. Zoek een diëtist.Pak samen de basisvoeding aan. Stap voor stap begin je met doelstellingen om voeding aan te passen. Ga niet opzoek naar algemene adviezen, maar zoek iemand op die jou kan helpen met het vinden wat bij jou het beste past en werkt.(Een diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering.)
  6. Ga opzoek naar iets wat voor jou werkt.Een van de belangrijkste tips is misschien wel dat je opzoek moet gaan naar iets wat voor jou werkt. Wat voor de ene wel werkt, geldt niet meteen voor de ander. Kijk wat het beste bij jou past.

‘’De diversiteit van dit werk maakt het zo speciaal.  Je ziet allerlei soorten mensen en die vertellen ook allemaal veel over zichzelf, dat vind ik altijd erg interessant. Ook is het voor mij belangrijk dat ik wat voor die mensen kan betekenen, wanneer ze iets veranderen en de volgende keer positiever terugkeren of resultaat hebben geboekt geeft mij dat voldoening.’’
– Sandra van Veltom