De rechtsback. Hij is vaak snel, behendig, beschikt over een prima trap en… Is het snelst dronken van het hele team.

Vaak eindig je op de positie door een verloren concurrentiestrijd met een buitenspeler. Dit zorgt ervoor dat backs vaak een diepgewortelde haat hebben voor de mannen op de vleugels en daarnaast zijn buitenspelers vaak de ‘show mannen’ van het veld. Ze proberen, met een nadruk op proberen, alles uit de kast te halen om zo mooi mogelijk de back te passeren. Die felle schoenen en lompe scharen werken voor een rechtsback als rode lap voor een stier.

Fel je man dekken is een vereiste op de positie. Met fluwelen handschoenen je tegenstander aanpakken zal waarschijnlijk uitmonden in moeilijke wedstrijden en hier en daar een preek van je teamgenoten waarom je jouw man laat lopen. Verder moet je als back makkelijk het spelletje kunnen lezen. Je hebt vanuit het achterveld veel overzicht en zou je normaal gesproken met een beetje voetbalintelligentie op in kunnen spelen. Dit is echter niet altijd het geval

Je directe tegenstander is vaak een snelle behendige linksbuiten. Als rechtsback moet je dan zelf ook beschikken over een behendige bouw, goede reflex en snelheid. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Lekker achterin blijven staan kan ook een hele goede tactiek zijn. je bewaard je krachten voor de juiste momenten en staat vaak gelijk goed gepositioneerd, niks mis mee. Toch zijn er voorbeelden van hele goede spelers die wel het totaalplaatje hebben. Kijk naar een Alexander Arnold van Liverpool. Menig speler waar dan ook in het veld kan een puntje zuigen aan het inzicht van zo’n vent. Natuurlijk is dat dan wel een ongelofelijk hoog niveau, maar ruimte voor verbetering is er altijd.

Lekker over het veld heen glijden zal waarschijnlijk één van je hobby’s zijn. Altijd maar de sprint inzetten wanneer je man er langs komt is niet voor iedereen weggelegd. Er komen wel steeds meer kunstgras velden bij dus een slidingsbroek is vaak dan ook geen overbodige luxe.

Nog een kleine tip voor de mannen op rechts, doe het soms rustig aan wanneer de 90 minuten erop zitten. De rechtsback is namelijk vaak wel het snelst uitgeteld eenmaal begonnen aan de derde helft in de kantine. De meeste zijn namelijk kleiner van stuk en hun snelle houding in het veld trekken ze graag door in hun drinkstijl. Dat tikt nu eenmaal snel aan!

Lees hier ook de vorige editie van De Opstelling met De centrale verdediger