Tim-van-Stek-VV-Sliedrecht

Als wij aan een rechtsbuiten denken zullen de namen Arjen Robben, Messi en (misschien voor de wat oudere lezers) George Best naar boven drijven. Allen snel, technisch en behendig met de bal, maar toch met hun eigen stijl. De rechtsbuitens, ook wel ‘rechtsboetoe’ genoemd, op ons niveau hebben ook allemaal hun eigen stijl.

Om te beginnen heb je de ‘snelheidsduivel’. Aangezien de gemiddelde verdediger het voetballend vermogen heeft van een baksteen, is het als verdediger fijn om deze rechtsbuiten in zijn team te hebben. Zo kan de bal weer met een flinke zwieperd naar voren worden gepompt en hoeven onze zagers in de achterhoede geen voetbalkennis te hebben.  Aangekomen bij de goal zal deze rechtsbuiten door hebben dat hij zo af en toe de bal vergeet door zijn snelheid, wanneer deze nog vijf meter achter hem aanrolt. Opgelet! Geef deze rechtsbuiten niet meer dan vijf steekballen per helft, want conditioneel zijn ze nooit de sterkste.

Een andere voorkomende stijl op de knollenvelden is de ‘balkunstenaar’. Dit zijn de voetballers die vroeger altijd in de selectie speelden, gescout werden, mochten proeven aan iedere jongensdroom, maar het toch niet konden waarmaken. Nu zijn ze door de stress van een gemiddeld volwassen persoon goed bepakt en gezakt kijkend naar het buikje, waardoor hij nu noch kant noch wal raakt met zijn voetbalpraktijken. In het veld voert deze ‘rechtsboetoe’ de boventoon en hoor je vaak kreten vanaf de rechterkant komen zoals: ‘Je looplijn is ook niet goed!’ of ‘Ik stond al weken vrij man!”. Hij heeft ook altijd de slimste uitspraken, zeker nadat het simpele backie van de tegenstander weer per ongeluk over de bal heen maait en precies de zwakke knie van onze rechtsbuiten weet te raken: ‘Pas toch op man, ik moet maandag gewoon weer werken!’ hoor je dan. Maar geef deze rechtsbuiten de bal in zijn voeten en je kan letterlijk 90 minuten genieten van zijn voetbalkunsten, want hij geeft de bal nooit meer af.

Dan komen we bij onze laatste veel voorkomende stijl op de amateurvelden: De Schwalbekoning. Deze rechtsbuitens zijn vaak al te herkennen aan hun karakteristieke bouw. Ze hebben vaak lange dunne stelten, waardoor ze er bijlopen alsof ze het zeepje iets te vaak hebben laten vallen onder de douche. Dit allen wordt afgerond als kers op de taart door hun voetballende kwaliteiten, want die zijn ver te zoeken. Voor de wedstrijd poetsen ze altijd eerst hun felgekleurde schoenen, zodat deze schitteren in de zon. Daarna wordt er uit het potje gel een flinke klodder gehaald om de strakke scheiding goed te doen. Als de make-up goed zit is hij klaar voor zijn rol in het veld. Hij weet precies wanneer hij de longen uit zijn lijf moet schreeuwen. Alsof zijn benen onder zijn lichaam zijn weggezaagd, om de tegenstander een plakkie kaas aan te smeren. Daarna staan deze Oscar winnende acteurs weer op alsof er niks gebeurd is.

Nee het zijn niet de Arjen Robbens, maar toch kunnen we enorm genieten van onze rechtsbuitens.

Lees hier een ander artikel uit de serie: De Opstelling.