De linksback of linkvleugelverdediger is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Met zijn opkomende sprints over de aanval heen of een crossbal in het diepe maken zijn rol meer dan verdediger zijn alleen.

Ben je linksbenig en heb je een aanleg voor verdedigen? Dan is er geen twijfel over mogelijk dat je dan voor het leven gebonden bent aan deze plek in het veld. Voor het gemak is de linksback vaak de meest stijve linkspoot van het team. Hier kun je als speler niets aan doen, je moet simpelweg accepteren dat je in dat geval geboren bent voor de positie. Weet je het nu nog niet helemaal zeker waar je wil staan dan is het aan het begin van de voetbalcarrière met alle linkspoten in het team waarschijnlijk een snel potje steen, papier, schaar geweest en wie verloor, tja die wordt linksback.

Dit wil niet zeggen dat linksback staan een ongewilde positie is. Kijk naar de grote namen als een David Alaba, Marcelo, Jordy Alba of Andrew Robertson. De inbreng van deze spelers kan veel betekenen voor het team. Een snelle opkomende actie via de flanken om vervolgens een voorzet te geven op het hoofd van de spits, maar ook een diepe crosspass naar de rechtsbuiten kan al voor veel gevaar zorgen.

Al deze loopacties maken kost veel energie. Van voor, naar achter, van links naar… Oh nee dat is iets anders. Desondanks vergt dit iemand met een goede conditie en laat dit nu net het punt zijn waar niet iedere linksback over beschikt in zijn vaardighedenpakket. Sommige linksbacks gaan alleen over de vleugels na een blikje Red Bull, maar blijven buiten dat lekker staan waar ze zich het meest comfortabel voelen… In het achterveld. Ergens zit hier ook wel een kern van waarheid in, want het aanvallen moet je soms simpelweg aan de aanval overlaten. Menig linksback zal het hier met ons mee eens zijn.

Lekker blijven hangen in de achterhoede is ook niet erg, want aan het einde van de rit ben je nu eenmaal verdediger en is het de bedoeling dat je jouw man uitschakelt. Het is dan ook gebruikelijk dat de linksback wel enigszins over een mate van snelheid beschikt. Wanneer dit nu niet het geval is kan er nog wel een voor een ‘tactische’ overtreding gekozen worden.

Of je nu een opkomende, behendige back bent of juist iemand die vanuit het achterveld zijn rol invult, ieder zijn eigen kwaliteiten.

Lees hier ook het vorige artikel over De Opstelling: de doelman

Foto: ©Koos Ophorst