Je hebt weer eens je man laten lopen en je ziet hem met een sprint zich naar het doel begeven. Toch is er altijd iemand die met gevaar voor eigen leven vrijwillig zijn lichaam voor de bal gooit, om koste wat kost dat doel schoon te houden. Met zijn katachtige reddingen en duidelijke woorden vanuit het achterveld houdt hij het team op de been. Ondanks dat ze vaak niet bepaald de fitste van het team zijn en het shirtje soms nog even strak wordt getrokken met hun kleine buikje, is deze perfectionist een speler die de wedstrijd kan maken of breken. We hebben het natuurlijk over de keeper.

De keeper is een positie die vaak onderschat wordt. Ze moeten twee meter vliegen om een bal uit de verre bovenhoek te pakken, om daarna uitgekafferd te worden door zijn teamgenoten als het hem niet gelukt is om dat prachtige schot te pareren. Als hij hem dan wel pakt blijkt het de normaalste zaak van de wereld te zijn, ongeacht hoe moeilijk de redding ook is.
Als doelman moet je iedere wedstrijd foutloos zijn, want elke fout is fataal. Thibaut Courtois, keeper van Real Madrid, heeft wel eens gezegd: ‘’Keeper zijn werkt vaak net als het leven. Het maakt niet uit hoe veel goede dingen je doet, mensen onthouden vaak alleen je slechte momenten.’’

Toch zijn er in de voetballerij eigenlijk twee soorten keepers. De één geeft altijd de volle 100%. Hij ligt de dag voor de wedstrijd al keurig om tien uur in het mandje. De andere is heel de week afwezig, met iedere keer een andere reden uit zijn brede excuus repertoire. Tijdens de wedstrijd is hij al met zijn gedachten afgedwaald naar dat eerste koude pilsje in de derde helft. Iedere keeper heeft zijn eigen kwaliteiten, van prachtige ballen uit de kruising tikken tot het eerste biertje naar achteren tikken.

Ze zeggen dat deze rotsen in de branding vaak het gekste van het team zijn. Dit is als je er over nadenkt niet vreemd ook. Wat voor persoon met een goed werkend verstand moet je zijn om je door een vuurpeloton onder schot te laten nemen met ballen zo snel, daar kunnen sommige kanonnen nog jaloers op zijn. Het is ook best raar om te verwachten dat een keeper op een goal van 7 bij 3 zulke ballen pakt.

Groot respect naar de keepers, want iedere wedstrijd staan ze er weer. Hoe goed… of slecht ze ook zijn.