zeeland-MZVC-Jaimy-tims

De centrale middenvelder moet bereid zijn om ballen te vragen. Met zijn rol als spelverdeler en centraal aanspeelpunt kan je het niet veroorloven om verstoppertje te spelen in het balbezit.

Speelt jullie mid-mid alleen maar kaats -en diepe ballen? Dan is hij waarschijnlijk niet de geschikte persoon voor de positie. Ballen als deze getuigen van weinig overzicht en dat is nu net één van de belangrijkste eigenschappen. Dan kan hij na de wedstrijd wel opscheppen over hoe goed hij wel niet balbezit heeft gehouden, maar met balletjes terug ga je geen wedstrijden winnen

Op het midden van het veld kom je nu eenmaal vaak in duel met je tegenstander. Een redelijk fysiek sterk lichaam is dan ook geen overbodige luxe. Merk je dat jouw centrale vaak van de bal af word gezet, dan is het misschien tijd om hem wat vaker naar de sportschool te sturen en die schijven door het dak te gooien!

De CM kan twee verschillende speelstijlen hebben. Het eerste type is de klassieke spelverdeler. Zijn passing en inzicht zorgen voor gevaarlijke steekballen en onverwachte voetballende manoeuvres. Een grote naam en voorbeeld hiervan is de inmiddels als gestopte Andreas Pirlo. De tweede soort is een meer dynamische box-to-box speler. Deze centrale middenvelder moet eigenlijk zowel goed kunnen aanvallen als verdedigend zijn mannetje staan. Dit maakt hun rol ook geschikt als aanvoerder. Je staat in de aanval en tijdens de verdediging tussen beide linies wat de coaching van je teamgenoten makkelijk maakt. Paul Pogba is een typisch voorbeeld van een sterke box-to-box speler. Zowel in de verdediging een sterk blok als iemand met een heerlijke trap op doel.

Op het middenveld is het vaak een drukke bedoeling. Je moet als centrale middenvelder dan ook snel kunnen handelen. Voordat je de bal speelt al weten waar je naartoe wilt gaan. Proberen dat gaatje te zien en snel door te passen. Het helpt hierbij als je wel een beetje soepel in de heupjes bent. Niet dat je als een tango danser over het veld hoeft te walsen, maar een zekere flair in je bewegingen kan mooi voetbal creëren.

Lees hier ook het vorige artikel over De opstelling met De verdedigende middenvelder