De Opstelling: De aanvallende middenvelder

De laatste plek op het middenveld in de editie van De opstelling is de aanvallende middenvelder. Deze man is de laatste stap tussen het middenveld en de voorste linie. Vaak zijn het spelers die nog graag een kunstje willen vertonen, proberen de tegenstander op het verkeerde been te zetten en ook van grote afstand de bal keurig in het doel willen krullen. Maar, hoe herken je nu een echt goede of slechte aanvallende middenvelder?

Een belangrijke mentale eigenschap is creativiteit. Om je tegenstander op het verkeerde been te zetten moet je in staat zijn een onverwachte beslissing te nemen. Proberen met een simpele schijnbeweging je tegenstander een enkelbreker te geven is waar jij het voor doet. Nu moet je niet overmoedig worden en allerlei scharen proberen te maken, want dit mond nog wel eens uit in een enkelbreker bij jezelf.

Aangezien ze zich vaak achter de aanval begeven loeren deze waarden in het team vaak op de afvallende bal voor een snoeiharde trap of juist krullend schot uit de tweede lijn. Helaas hebben niet alle mid-mid ’s zo’n gouden been.

Daarnaast is dribbelen ook niet een overbodige kwaliteit. Op een Kevin de Bruyne achtige, met vaak de nadruk op achtige, wijze over dat middenveld rennen op zoek naar een klein gaatje in de aanval. De aanvallende middenvelders fungeren vaak als dirigent van een aanval. Zij ondersteunen de voorste linie en sturen waar nodig bij.

Het scheelt niet veel of je bent als het ware de spits van het elftal. Dit maakt in sommige nog wel eens wat los. Ze staan misschien wel op het middenveld, maar scoren toch liever zelf dan dat ze een assist geven. Spreek de want to be Messi dan gerust even aan dat passen ook nog een optie is.

Als laatste is controle de eigenschap die een aanvallende middenvelder maakt of breekt. Op de nummer 10 positie moet je het niet altijd van de loopacties hebben, maar juist van de simpliciteit van je acties. Springen de ballen nu van je voeten alsof er een springveer in de bal verstopt zit of is een mannetje uitspelen een bijna onmogelijke opgave? Misschien is het dan handig om een pasje achteruit te doen en de aanval aan de technische mannen over te laten.

Lees hier ook De opstelling met De centrale middenvelder